EXPOSICIÓ LITERÀRIA
Cultura 17/02/2012

València celebra 50 anys de 'Nosaltres, els valencians' de Fuster

La Universitat de València recorda el mig segle de l'assaig de referència del nacionalisme català al País Valencià amb una exposició. Nosaltres, els valencians, de Joan Fuster, va marcar diverses generacions.

L.s.
1 min

BARCELONA.Nosaltres, els valencians de Joan Fuster es va publicar el 1962, el mateix any que va sortir Al vent de Raimon, en ple procés d'efervescència dels moviments antifranquistes universitaris i de nacionalisme creixent. Segons el catedràtic Ferran Carbó, l'assaig va marcar les generacions dels 60 i 70 que tenien inquietuds polítiques i socials. Va forjar la consciència nacional del País Valencià. Per això el centre cultural La Nau de la Universitat de València dedica una exposició a l'autor -del qual se celebren 90 anys del naixement i 20 de la mort- i a l'obra. En concret, la mostra gira al voltant d'aquest llibre i de les circumstàncies de la seva publicació -les primeres edicions, com que va ser prohibit per separatista , publicat en la clandestinitat i reeditat en democràcia-. A més inclou fotos de Joan Fuster i part del patrimoni artístic de l'autor que es conserva al domicili de Sueca -que inclou obres de Miró, Tàpies, Andreu Alfaro, Manolo Boix, Josep Renau i Rafel Armengol- i que no se sol exposar.

En l'apartat documental, hi ha els primers textos de Fuster que acabaria incloent al llibre i la primera edició mecanografiada. També es poden veure exemples de polèmiques arran de publicacions de Fuster aquell 1962, com el llibre El Pais Valenciano , així com informes de la censura del llibre de l'any 1965 provinents de l'arxiu d'Alcalá de Henares. L'Any Fuster que organitza la Universitat inclou diversos actes acadèmics i lúdics, i es tancarà a Sueca al novembre amb la jornada Joan Fuster titulada Sobre nosaltres, els valencians .

stats