Us proposem diferents plans culturals per a tota la setmana

Una selecció de festivals, obres de teatre, música i moltes més activitats

Fira B!

Mercat Professional de Música i Arts Escèniques

La FiraB!, el Mercat Professional de Música i Arts Escèniques de les Illes Balears, inclourà, en la seva cinquena edició, 55 concerts de música de tots els estils i 30 actuacions d’arts escèniques, entre teatre, circ, muntatges de dansa i teatre físic. La Fira es desenvoluparà en espais i escenaris emblemàtics de la ciutat de Palma com els teatres municipals Mar i Terra, Xesc Forteza i Catalina Valls; Can Balaguer, el teatre Principal, el Museu de Mallorca i la zona de Portella del parc de la Mar, entre altres ubicacions. El concert inaugural anirà a càrrec de Maika Makovski i el concert de clausura, a càrrec de Lali Ayguadé & Joana Gomila Folk Souvenir.
Diferents ubicacions de Palma. De dijous 3 a diumenge 6. El preu depèn de l’espectacle.

TEATRE

‘Happy Island’

Dançando com a Diferença

'Happy Island' és el fruit de la trobada entre la ballarina i coreògrafa madrilenya María José Ribot i la companyia Dançando com a Diferença (Madeira), dirigida per Henrique Amodeo, que treballa amb persones amb discapacitat. Quan varen contactar amb Ribot, cercaven que l’artista els imprimís un major grau d’atreviment per abordar un tema complex: les relacions sexuals i familiars. En aquesta peça mobilitza cinc ballarins que es lliuren amb absoluta llibertat al ball amb els seus cossos i les seves ments. També reflexiona sobre la connexió a vegades traumàtica entre l’aïllament insular i l’embranzida dels desitjos.
Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dissabte 28 a les 20 h. 8-20 €.

‘Una vida decent’

Argelagues Teatre

'Una vida decent' és un petit homenatge d’Argelagues Teatre al poble de Son Macià. Un home d’avançada edat, per circumstàncies de la vida, anirà a viure amb el seu fill, qui el forçarà a fer el millor paper de la seva vida perquè la seva nora no l’engegui. Miquel Mascaró escriu i dirigeix l’obra, amb la interpretació de Guillem Mascaró, Ramon Llull, Magdalena, Tomeu Ferragut, Maria Mascaró, Jaume Adrover i Catalina Pasqual.
Teatre de Manacor (avinguda del Parc, s/n). Dissabte 28 a les 19.30 h. 5 €.

‘Iphigenia en Vallecas’

Serena Producciones

Una generació condemnada a la indiferència i al menfotisme. És una de les conseqüències de l’última crisi financera, les retallades educatives, la moda del postureig a les xarxes socials, les taxes de desocupació, la teleporqueria... Iphi (María Hervás) és una víctima d’aquest context, però l’esperança habita encara en la seva consciència: darrere el comportament desafiant, el llenguatge groller, l’afició als botellots i els porros, exhibeix un codi moral més elevat que la mitjana constatable. 'Iphigenia en Vallecas' va rebre dos premis Max 2019 a millor espectacle revelació i millor actriu protagonista.
Teatre Principal (carrer de la Riera 2. Palma). Diumenge 29 a les 18 h. 15 €.

‘Tartufo’

Sa Boira

Sa Boira porta a l’escenari 'Tartufo', el clàssic de Molière que li va suposar la prohibició reial de l’obra durant cinc anys per la denúncia a la hipocresia religiosa. Sota una falsa aparença de devoció religiosa, Tartufo tracta de fer-se seu el patrimoni i la riquesa del seu benefactor (de qui ha esdevingut director espiritual) mitjançant enganys i intrigues amoroses. És una peça amb escenes divertides i d’una gran agilitat que retraten la societat d’aquella època. L’obra va ser presentada a la 17a Biennal de Teatre ONCE, que va tenir lloc a Extremadura el passat mes de març, amb un gran èxit de públic.
Teatre Municipal Xesc Forteza (plaça de Miquel Maura, s/n. Palma). Diumenge 29 a les 19 h. 6-8 €.

‘Mar de fons’

Iguana Teatre

El mes d’agost del 1936, les tropes republicanes capitanejades per Alberto Bayo desembarcaren al Llevant de Mallorca. Unes setmanes després, el capità va ordenar el reembarcament i, així, la retirada de les forces milicianes. L’operació fracassà i els militars revoltats quedaren com a vencedors d’aquest episodi bèl·lic de la història illenca, que inspira el muntatge teatral 'Mar de fons', que arriba ara a l’Auditori d’Alcúdia. 'Mar de fons' és una producció d’Iguana Teatre coproduïda pel Principal de Palma i el Lliure de Barcelona. L’equip de dramatúrgia està format per Jaume Miró, Aina Salom, Carme Planells i Pere Fullana, qui també en signa la direcció.
Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dimecres 2 a les 20 h. 15 €.

MÚSICA

Atomic Fest

Rock

L’Atomic Fest celebra cinc anys de vida amb el cartell més ambiciós. Si l’any passat el festival creixia amb la incorporació dels navarresos Berri Txarrak, en aquesta edició inclou en el seu cartell la banda de Tarragona Crim, que presentarà el seu darrer disc, 'Pare Nostre que esteu a l’Infern' (2019) i els noruecs The Good, The Bad & The Zugly, que faran el seu primer concert a Espanya.
Es Gremi (polígon de Son Castelló, carrer del Gremi de Porgadors, 16. Palma). Dissabte 28 a les 20 h. 22 €.

Yolanda Brown Quintet

‘Love Politics War’

La saxofonista britànica ha estat la primera artista guardonada amb dos premis MOBO consecutius, en la categoria Millor Jazz. La seva progressió ascendent és indiscutible, i amb el seu nou àlbum ha sorprès el món amb la mescla de jazz, reggae i soul. 'Love Politics War' va entrar directament al número 1 de les llistes de jazz i està sent molt aplaudit pels crítics del Regne Unit.
Auditori d’Alcúdia(plaça de la Porta de Mallorca. Palma). Dissabte 28 a les 21 h. 15-18 €.

Morgan

‘Air’

Morgan s’ha convertit en una banda molt respectada pel públic i crítica els darrers anys. Després del seu primer disc, 'North', presenta 'Air' i surt a la carretera. Més de 100 concerts en sales, teatres i festivals per tota la Península, Irlanda i el Regne Unit, entre ells BBK, Mad Cool o l’escenari principal del Jazzaldia. La gira arriba a la seva fi i abans de l’aturada per agafar forces el 2020, Morgan acomiadarà aquesta etapa amb 25 cites en llocs molt especials. Entre ells, Palma. Auditòrium de Palma (avinguda de Gabriel Roca, 18. Palma). Divendres 4 a les 21 h. 25-28 €.

ALTRES

Directed by Women

Festival de cinema

Vint-i-quatre curtmetratges, tres documentals i dues pel·lícules de ficció formen part de la programació del Directed by Women, la “gran festa” del cinema dirigit per dones a Palma. El cicle ve a Palma de la mà de la Plataforma Cultural de Mujeres Professionales By Women i la creadora mallorquina Vicka Duran. Del programa destaquen les projeccions de documentals com 'Almost ghosts', d’Ana Rubio, i 'Serás un hombre', d’Isabel de Ocampo. També pel·lícules de ficció com 'Viaje al cuarto de una madre' de Celia Rico, guardonada amb quatre premis Gaudí, i 'Carmen y Lola', d’Arantxa Echevarría, amb un Goya a millor direcció novella 2019.
Es Baluard (Porta de Santa Catalina, 10. Palma). Dies 28 i 29 a les 18 h. 5 €.

Literanit

La gran festa de la lectura

Literanit és un acte intercultural en què participaran una vintena de comunitats lingüístiques i culturals de Mallorca amb el català com a fil conductor i inclusiu. Aquesta riquesa de llengües i cultures es veurà reflectida en la lectura continuada d’'El petit príncep', per commemorar el 75è aniversari de la mort del seu autor. A més, també hi haurà una trobada entre traductors, contacontes i concerts, entre altres activitats.
Diferents localitzacions de Palma. Dissabte 28 a les 18 h. Gratuït.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF