Cultura 06/11/2020

Us proposam diferents plans culturals per als pròxims dies

Teatre, música i altres espectacles a l'agenda de l'ARA Balears

Ara Balears
4 min
El populisme guanya  i tu en tens la culpa

‘Els ocells’

La Calòrica

L’any 414 aC es va estrenar la comèdia Els ocells, de l’autor grec Aristòfanes. En aquell moment, la democràcia a Atenes encara no havia complit ni mig segle, i el text d’Els ocells ja denuncia la instrumentalització de problemes comuns i del poble per aconseguir beneficis individuals. Ara, més de dos mil·lennis després d’aquella estrena, la companyia La Calòrica torna al text del grec per veure quins són els mecanismes emocionals que permeten el triomf del populisme neoliberal i conèixer per què ha tingut tant d’èxit en l’àmbit internacional. El resultat és una funció de riure fort i comèdia de la bona. De la dramatúrgia se n’ha encarregat Joan Yago i de la direcció, Israel Solà. Sobre l’escenari, defensaran el text els intèrprets Xavi Francès, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López i Pep Ambròs.

Sala Petita del teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dissabte 7 de novembre a les 18 hores. 15 euros.

TEATRE

‘Lapislàtzuli i l’Àfrica’

Aina Compte

Aquesta proposta de teatre infantil es va desenvolupar gràcies a les residències creatives del teatre Principal de Palma i de Tshock Cultura Emocional als espais de Can Timoner i Sa Talaia al poble de Santanyí. Ara s’estrena al teatre del municipi en el marc del festival s’Illo. Aina Compte, actriu i creadora, presenta l’espectacle Lapislàtzuli i l’Àfrica, que té com a base tres eixos centrals: la dansa, la interpretació i la interactivitat. També hi participa la ballarina Sarah Muñoz.

Teatre Principal de Santanyí (carrer del Bisbe Verger, 38). Dissabte 7 de novembre a les 12 h. Adults: 6 euros; infants: 4 euros.

‘Gaskin’

Teatro Círculo

Teatro Círculo, companyia que arriba des del País Valencià, presenta Gaskin, una peça escrita i dirigida per Beatriz Fariza, i que inclou les interpretacions d’Ana Camps del Alcázar, Cruz Hernández i Miguel Ángel Cantero. Damunt l’escenari s’explicarà la història d’un pare i una filla que, després de 35 anys separats, es retroben. És una narració sobre la postguerra i els republicans que varen haver d’emigrar. No obstant això, també és una obra que tracta temes com la traïció, el silenci, la llunyana infància i l’amistat.

Teatre Sans (carrer de Can Sanç, 5. Palma). Dissabte 7 de novembre a les 20.30 h i diumenge 8 de novembre a les 19 hores. A partir de 6 euros.

‘Sa vidriola’

Grup de Teatre Els Cubells

El grup de teatre d’Els Cubells mostrarà a Sant Josep la feina que ha fet amb l’obra Sa vidriola. El text narra que un grup de gent, en el qual hi ha familiars i amics, juga a cartes i decideix que qui perdi haurà de pagar amb els doblers de la seva guardiola. Al final, obren les quatre guardioles que tenen per fer recompte de diners i veure on els inverteixen. Això suposarà un seguit de conflictes i situacions, tenses i divertides, que l’espectador gaudirà des de la seva butaca.

Centre de Cultura Can Jeroni (carrer de sa Talaia, s/n. Sant Josep, Eivissa). Dissabte, 7 de novembre a les 20.30 hores.

‘Una flor no fa estiu’

La reforma

Salvador Miralles i Sebastià Adrover són els responsables d’aquesta petita odissea d’en Bernadet. Es tracta d’una peça que neix a partir de la rondalla La flor romanial, expandint-ne els marges fins a convertir-la en un univers en el qual totes les rondalles conflueixen. Els dos intèrprets d’aquesta proposta escènica han rebut aquest 2020 el premi a la millor interpretació per part de l’Associació de Teatres i Auditoris Públics de les Illes Balears (ATAPIB). Aquesta activitat s’emmarca dins del programa de la Fira de teatre infantil i juvenil de les Balears (FIET).

Teatre Municipal de Vilafranca de Bonany (carrer de Sant Martí, 25). Diumenge 8 de novembre a les 17.00 i a les 19.30 hores. Sis euros.

MÚSICA

Música Antiga

Festival de Caimari

El primer concert del X Festival Internacional de Música Antiga de Caimari 2020 es farà a Selva, al casal de Ca ses Blaies. Farà sonar les notes de la flauta dolça i la viola de gamba Serena Leonardi, i de les del violoncel barroc se’n cuidarà Miquel Àngel Aguiló. El programa el formen obres de Bach, Corelli i Veracini, entre d’altres.

Ca ses Blaies (plaça Major, 2. Selva). Diumenge 8 de novembre a les 12 hores. Activitat gratuïta.

Orquestra de Menorca

‘El petit viatge dels Musinautes’

L’Orquestra de Cambra Illa de Menorca i el teatre Principal de Maó produeixen El petit viatge dels Musinautes, un espectacle que descobreix al públic més jove com és i com funciona una orquestra. Figures com Mozart, Bach, Rameau, Glück i Satie, entre d’altres, apareixeran a l’escenari a través de les peces que tocaran els músics. L’objectiu d’aquesta producció és apropar la música clàssica als més petits, oferint-los també l’oportunitat d’escoltar música en directe. De la direcció artística i els arranjaments se n’ha encarregat Francesc Prat, i de la proposta escènica, Joan Taltavull.

Teatre Principal de Maó (carrer d’en Deià, 40). Dissabte 7 de novembre a les 19 hores. Auditori de Ferreries (avinguda de son Morera, 1). Diumenge 8 de novembre a les 12.00 hores. Teatre Municipal del Born (plaça del Born, s/n. Ciutadella). Diumenge 8 de novembre a les 19 hores. Adults: 8 euros; infants: 5 euros.

ALTRES

‘La ciutat distòpica’

Jaume Oliver

L’escriptor i periodista Jaume Oliver, autor de Crònica desordenada de Ciutat Antiga, organitza, amb la col·laboració de la Fundació Mallorca Literària, una ruta pels racons de Palma que surten al llibre. Palma, la ciutat distòpica és una oportunitat per mirar amb diferents ulls llocs de Ciutat que tenen relació amb la novel·la d’Oliver. L’activitat forma part del cicle Converses entre llibres 2020.

Punt de partida: jardins de la Misericòrdia (avinguda Roma, 2. Palma). Dissabte 7 de novembre a les 11 hores. Gratuït.

stats