Us proposam diferents plans culturals per als pròxims dies

Teatre, música, espectacles i molt més a l'agenda cultural de l'ARA Balears

‘La dona del 600’ 

Pere Riera

Fa temps que el Seat 600 ha deixat de ser només un cotxe i s’ha convertit en el símbol d’una època. Conscient de l’impacte d’aquest vehicle en l’imaginari col·lectiu, el director i dramaturg Pere Riera s’ha apropiat d’ell per construir una comèdia familiar protagonitzada per Mercè Sampietro i Jordi Banacolocha. La dona del 600 explica la història d’un extreballador de la fàbrica Pegaso (Banacolocha), un home de 70 anys que ha quedat vidu i que decideix reconstruir una rèplica del Seat 600 al menjador. A través de la figura del pare, l’espectacle s’endinsa en una família que s’enfronta a la pèrdua de la mare i a la vellesa. És un espectacle, produït per Bitò i Minoria Absoluta.

Auditori de Manacor (passeig del Ferrocarril, s/n). Dissabte 7 a les 19.30 h i diumenge 8 a les 18.30 h. 24 €.

TEATRE


Voramar

‘La Xirgu. Visca el teatre’

La 39a edició de la Mostra de Teatre d’Andratx torna el març amb la primera obra: La Xirgu. Visca el teatre. Es tracta d’una peça coral dirigida per Joan Porcel i produïda per la companyia Voramar que mescla fets reals, com la dificultosa estrena de Mariana Pineda, de García Lorca, per part de la companyia de Margarida Xirgu, o l’aparició de Ramón María del Valle-Inclán. És una història de teatre dins el teatre amb un missatge reivindicatiu a favor de la llibertat de pensament i d’expressió.

Teatre Sa Teulera (Metge Gaspar Pujol, 68. Andratx). Diumenge 8 a les 19 h. Gratuït.


‘Juntos’

Fabio Marra

Isabel viu, o més ben dit, sobreviu en un modest pis amb el seu fill Miguel, un jove amb discapacitat, impulsiu i generós. La inesperada visita de la seva filla gran, Sandra, abstent des de feia més de deu anys, farà que les complexes relacions familiars trontollin. Juntos llança preguntes importants: existeix la normalitat? Què significa ser normal? Estam preparats per acceptar el que és diferent? Fabio Marra, autor de l’obra, mescla riures i emoció en aquesta comèdia protagonitzada per María Castro, Gorka Otxoa, Kiti Mánver i Inés Sánchez. 

Auditòrium (avinguda de Gabriel Roca, 18. Palma). Dissabte 7 a les 21 h. 28 €.


‘Tirant’

Joanot Martorell

'Tirant' és el cim del Segle d’Or valencià, escrita per Joanot Martorell quan València era l’epicentre de l’activitat cultural i humanística de la Mediterrània. Mentre els homes fan política i guanyen guerres, les dones tracten de burlar la repressió sexual imposada per la moral cristiana i el llinatge. Amb gran ironia, Joanot Martorell mou el protagonista, Tirant lo Blanc, entre aquests dos mons omplint el seu cos i l’ànima de ferides: les ferides de la guerra i les ferides, potser més doloroses, de l’amor. Una coproducció de l’Institut Valencià de Cultura i la Compañía Nacional de Teatro Clásico.

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Divendres 13 a les 20 h. Entre 8 i 12 €.

MÚSICA

Cicles Dies Musicals

Tramonto Ensemble i L’Essenza

Arriba el cicle Dies Musicals, que s’estendrà durant tot el mes de març i vol visibilitzar la creació musical illenca, amb la programació de 14 formacions illenques. Aquesta setmana hi ha dues propostes: Tramonto Ensemble, un grup de cambra integrat per Johannes Gehring (violí), Anne Zauner (violí), Inga Schäfer (viola i cant), Johannes Wessiepe (viola) i Anna Overbeck (violoncel), i L’Essenza, format pel contrabaixista Rubén Fornell i la pianista Elvira Ramon.

Centre de Cultura Can Jeroni (carrer de la Talaia, 16. Sant Josep de sa Talaia). Diumenge 8 a les 20.30 h. Entre 2 i 3,50 €. Centre Cultural de Jesús (Faisà, 7. Santa Eulària del Riu). Dijous 12 a les 21 h. Entre 2 i 3,50 €.


Ombra

Els Principals d’IB3

La trajectòria d’Ombra ve avalada pels nombrosos premis que té, com l’Off Sant Sebastià de Palma 2016, el Hard Rock Rising local 2016 i el Granada Sound 2017, un guardó que permeté al grup obrir nous horitzons professionals i participar en grans concerts i festivals al costat de bandes com Habitación Roja, Ilegales, L.A., Viva Suecia, Los planetas, Dorian, etc. Ara que arriben a Palma presentaran el primer single del seu nou treball discogràfic, en el qual encara estan treballant, i que veurà la llum abans de l’estiu del 2020.

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dimarts 10 a les 20 h. 15 €.


Concert de la Simfònica

Carlos Fortea

L’onzè concert de la temporada de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears tindrà Carlos Fortea com a solista a l’oboè. Dirigida pel mestre Pablo Mielgo, l’orquestra interpretarà les obres següents: 'La Festa (estrena)', d’Antoni Parera Fons; Concert per a oboè H.353, de Bohuslav Martinu; La vida breve: Interludio i Dansa i El sombrero de tres picos, de Manuel de Falla.

Auditòrium (avinguda de Gabriel Roca, 18. Palma). Dijous 12 a les 20 h. Entre 25 i 35 €.


Daniel Higiénico

‘Esperando a Robin Hood’

Concert de presentació del nou disc de Daniel Higiénico, Esperando a Robin Hood, un treball de folk produït per Toni Pastor amb les noves cançons i versions dels seus anteriors treballs. Cançó francesa, música celta, música medieval... fins i tot una jota mediterrània en aquest nou espectacle musical i teatral. El mateix Toni Pastor i tres músics més acompanyaran Daniel en aquest concert acústic. Un espectacle musicoteatral amb les afilades lletres d’en Daniel que, com sempre, utilitzarà el teatre, la crítica, l’humor i la reflexió a les seves lletres plenes d’ironia. 

Teatre Municipal Xesc Forteza (plaça de Miquel Maura, s/n. Palma). Divendres 13 a les 20 h. Entre 15 i 18 €. 

ALTRES


‘Descobrint el passat’

Jornades de voluntariat

L’Associació d’Amics del Museu de Menorca, en col·laboració amb el Consell de Menorca i l’Ajuntament d’Alaior, convoca les cinquenes jornades de voluntariat per a la neteja i la conservació de Torre d’en Galmés, un dels poblats talaiòtics més grans i importants de les Illes Balears. L’objectiu és eixermar, podar i netejar una nova zona del jaciment.

Torre d’en Galmés (carretera San Bou, s/n. Alaior). Diumenge 8 a les 9 h. Gratuït.


‘Les invisibles’

El Marroc i Mallorca, connectats per les dones

En col·laboració amb l’Ajuntament de Manacor, l’ONGD ProSud i el Centre Universitari de Manacor han preparat un espai de trobada i reflexió al voltant dels treballs del periodista Hicham Houdaifa i la investigadora Chadia Arab, persones compromeses amb la defensa dels drets humans i la visibilització de situacions de vulnerabilitat, en aquest cas, de les dones rurals marroquines i les treballadores temporals de Huelva, ja que darrerament algunes arriben a Mallorca fugint de l’explotació. Es presentaran els seus llibres i hi haurà un col·loqui. 

Llibreria Lluna (General Riera, 39. Palma). Dimarts 10 a les 19.30 h. Espai Na Camel·la (carrer de’n Tià de la Real, 6. Manacor). Dijous 12 a les 19.30 h. Gratuït.


Pink Riot

Investigació i creació de gènere

Torna el festival Pink Riot, dedicat la investigació, la participació i la creació amb perspectiva de gènere. Hi destaquen la masterclass amb l’artista visual Yolanda Domínguez, un taller performàtic amb Swetty Bush i una taula rodona sobre polítiques d’igualtat. A més, hi haurà l’entrega de premis i s’inaugurarà una mostra col·lectiva i Xerox Riot, una instal·lació dels alumnes del Batxillerat artístic de l’IES Antoni Maura. 

Casal de les Dones (carrer dels Foners, 38, baixos) i Casa Planas (avinguda de Sant Ferran, 21. Palma). Dijous 12 de març a partir de les 10.30 h. 5 €.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF