Us proposam diferents plans culturals per als pròxims dies

Teatre, música, espectacles i molt més a l'agenda cultural de l'ARA Balears

Maria del Mar Bonet

50 anys de concerts

La cantautora Maria del Mar Bonet celebra el tancament de la gira 50 anys d’escenaris a l’Auditòrum de Palma, amb un final de festa a casa com a cloenda als més de tres anys de concerts. Des del 2016, Bonet ha portat aquest repertori a pobles i ciutats de les Illes, Catalunya, València i capitals de l’estat espanyol, com també a Cuba, Grècia, Itàlia, Tunísia i Egipte. L’artista ha aconseguit passejar pel món sencer la seva música en la seva llengua i col·laborar amb desenes d’artistes d’arreu. A més, ha publicat una quarantena de discs que formen una trajectòria sòlida i coherent, basada en la seva relació amb el públic des dels escenaris dels seus centenars de concerts.

TEATRE

'Felicidad'

Cia. Tenemos gato

Felicidad és una faula realista sobre la felicitat, però també sobre l’amor, la maternitat, l’atur i les relacions humanes; en definitiva, una reflexió teatral sobre l’intent de ser feliç en la tardana maduresa d’avui. Era així com imaginàvem la nostra vida? Era això el que volia fer? He de ser mare? Aquestes només són algunes de les moltes preguntes que llança l’obra, dirigida per Cristina Rojas i escrita per la mateixa Rojas, juntament amb Homero Rodríguez Soriano. Felicidad va ser finalista als premis Max a millor autoria revelació, guanyadora del premi a millor espectacle de sala a la Fira de Teatre de Castella i Lleó, i inclosa dins els millors muntatges de l’any de RNE.

Teatre del Mar (c. de Llucmajor, 90. Palma). Dissabte 11 a les 20.30 h. Entre 14 i 18 €.

Ana Torrent

'Todas las noches de un día'

Carmelo Gómez i Ana Torrent protagonitzen Todas las noches de un día, una obra en què lliuren una batalla l’amor i els fantasmes. Els veïns fa estona que van veure per darrera vegada Silvia, la propietària d’una casa on sobreviu un vell jardí amb el seu hivernacle, envoltat d’urbanitzacions. Allà només queda Samuel, el jardiner, afanyat a preservar aquell racó oblidat. Dirigida per Luis Duque i obra d’Alberto Conejero, la peça comença quan la policia arriba a la casa de Silvia per intentar descobrir on es troba. Comença així un combat entre la vida i els records.

Auditòrium (avinguda de Gabriel Roca, 18. Palma). Dissabte 11 a les 21 h i diumenge 12 a les 18 h. 28 €.

Cabaret

'Les variacions de Bildelberg'

Com les famoses Variacions Goldberg, que, segons diuen, van ser compostes per Johann Sebastian Bach per entretenir el comte Kaiserling durant les seves nits d’insomni, les nostres variacions, Les variacions Bildelberg, tenen l’objectiu d’entretenir les nostres nits, embolicant d’humor els temes polítics, socials i tecnològics del nostre dia a dia que, sovint, ens lleven la son. Partint de la informació i de les especulacions que es coneixen sobre l’autèntic Club Bilderberg –format per persones influents en els àmbits empresarials, acadèmics i polítics–, ara arriba aquesta peculiar visió: un espectacle amb format de cabaret polític. El Brexit, Donald Trump, els països BRICS, el capitalisme, el feixisme, l’envelliment de la població i l’eutanàsia seran algunes de les qüestions que formaran la columna vertebral d’aquest cabaret tan irreverent com necessari.

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dissabte 11 a les 20 h i diumenge 12 a les 18 h. De 8 a 20 €.

'Sense paga, ningú paga!'

Estudi Zero Teatre

Set actors donen vida als diferents personatges amb jocs d’equívocs que recorden un vodevil contemporani. El clown i la farsa són alguns dels gèneres presents a l’obra, que tracta una sèrie d’esdeveniments dramàtics en clau grotesca. A través de la diversió cerca crear la indignació civil i política transformant-la, i amb la rialla, alliberar la repressió. Sense paga, ningú paga! representa un teatre social, popular i, fins i tot, èpic. Arrelat en la més profunda tradició mediterrània, aquest teatre beu del bufó i entronca directament amb la commedia dell’arte com una joglaria contemporània.

Teatre Sans (carrer de Can Sanç, 5. Palma). Dissabte 11 a les 20.30 h, diumenge 12 a les 19h i divendres 17 a les 20.30 h. Entre 6 i 12 euros.

'La última tourné'

Alaska

Bibiana Fernández, Manuel Bandera, Alaska, Mario Vaquerizo, Marisol Muril i Cayetano Fernández interpreten La última tourné, una obra dirigida per Félix Sabroso. El seu protagonista, Norberto Pinti, regenta una petita companyia portàtil de varietats i es guanya la vida pels pobles d’Espanya en gires llustroses i populars. Després de vint anys d’èxits vivint de la faràndula nòmada, descobreixen que els gèneres que interpreten comencen a desfasar-se. A principi del noranta, Norberto decideix que cal renovar-se o morir i vol posar fi a les vedettes, una nova aventura que iniciarà de la mà de la resta de la companyia.

Auditòrium (avinguda de Gabriel Roca, 18. Palma). Divendres 17 a les 21 h. 39 €.

MÚSICA

Café Quijano

Pop Rock

Els germans Quijano presenten el seu nou treball discogràfic amb el nom La vida no és La La La, que inclou temes com Mina i Perdóname, que han enregistrat amb Taburete. Manuel, Óscar i Raúl formen un grup de pop rock des de 1997. Gràcies a cançons com ara La Lola i Tequila, van aconseguir arribar a altes quotes d’èxit els seus primers deu anys d’activitat. En una dècada, van aconseguir un important reconeixement a l’Estat i un notable impacte a Llatinoamèrica amb només quatre discs d’estudi al mercat. El seu estil musical està influït pels aires pop, el bolero i el rock, però també pels ritmes llatins.

Trui Teatre (camí de Son Rapinya, 29. Palma). Dissabte 11 a les 21 h. Entre 30 i 43,50 €.

Júlia Martínez

Reminiscència

La pianista Júlia Martínez protagonitzarà el tercer concert del XXV Festival de Música Clàssica d’Hivern, que organitza Euroclàssics. El recital rep el títol d’una de les sonates que interpretarà, Reminiscenza, de N. Medtner, juntament amb dos preludis del primer llibre de Debussy i les Escenes de Nins Op15 de Schumann. L’espectacle es construeix a partir del concepte de la reminiscència, que és el fil conductor de la música escrita per diferents autors i transmesa a través del piano. Júlia Martínez ha col·laborat amb diverses formacions, com la Coral Amadeus al Festival Internacional Coral de Cork (Irlanda) i el Cor del Teatre Principal de Palma. El 2011 va debutar com a solista a la Jove Orquestra de Màlaga a l’auditori Ciudad de León i, a més, és integrant de la formació de música de cambra Imatge Ensemble. Actualment, és professora del Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca.

Arxiu del Regne de Mallorca (carrer de Ramon Llull, 3. Palma). Dissabte 11 a les 19 h. Entre 5 i 10 €.

ALTRES

Festival de la Paraula

VI Torneig de dramatúrgia

El Torneig de dramatúrgia de les Illes Balears ha fet una gran passa endavant per convertir-se en un Festival de la Paraula. Al duel d’escriptura teatral en català, s’hi suma un programa d’activitats i espectacles que s’estendrà fins al maig. Ara arriba la primera semifinal, amb la participació dels dramaturgs convidats: Mar Pla, Xavier Uriz, Lluki Portas i Neus Nadal. El Torneig de dramatúrgia, Festival de la Paraula està inspirat en el Festival Temporada Alta de Girona i, al llarg de les cinc edicions, vint autors de les Illes Balears han vist els seus textos interpretats per 60 autors de les Illes.

Teatre municipal Mar i Terra (carrer de Sant Magí, 89. Palma). Dissabte 11 i diumenge 12 a les 20 hores. 5 €.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF