La UIB reuneix 497 elements arquitectònics medievals en un arxiu digital

Es tracta d'una base de dades que recupera elements procedents de 142 immobles de l'època, alguns dels quals ja han desaparegut 

Imagines poder veure elements arquitectònics de l'època medieval que ja han desaparegut? Un equip d'investigadors de la UIB ha publicat La casa medieval. Materiales para su estudio en Mallorca per poder fer-ho possible. Segons han informat en un comunicat, l'equip ha digitalitzat i publicat en accés obert 497 elements arquitectònics i decoratius procedents de 142 immobles d'aquella època, molts dels quals ja han desaparegut.

Bona part del contingut de la publicació procedeix de la digitalització d'una part de l'arxiu de fotografies en paper i digitals del doctor José Morata Socías, que el va donar a la Universitat per fer-hi un accés públic. A més, durant el projecte, els investigadors han incorporat vestigis que s'han trobat en reformes i rehabilitacions que estaven en marxa.

Dins l'arxiu digital es poden trobar bases, bigues, capitells, carreus esgrafiats, cimacis, claus de volta, columnes, elements d'obra, embigats, escales, exemples de façanes, festejadors o sitis, finestrals, fornícules, fragments de galeries i gàrgoles, entre d'altres.

Aquesta base de dades forma part d'un projecte d'investigació que ha obtingut finançament del Programa Estatal de Foment de la Investigació Científica i Tècnica d'Excel·lència del Mineco. Aquest arxiu digital es vol anar actualitzant periòdicament amb les noves troballes que puguin sorgir.

El món medieval de la Ciutat de Mallorca

 

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF