Trump intercedeix per un raper empresonat i Justin Bieber li respon: "I podries treure aquells nens de les gàbies?"

A$AP Rocky, que havia d'actuar al Sónar, va ser detingut a Estocolm per una agressió amb agreujants

L'empresonament preventiu del raper nord-americà A$AP Rocky porta cua. El músic va veure interrompuda la seva gira europea quan, a principis de mes, va ser detingut a Estocolm per haver agredit un noi que el seguia pel carrer. En un vídeo que va difondre TMZ se'l podia veure a ell i el seu seguici tirant-lo a terra i agredint-lo violentament, un comportament que el raper va justificar per l'actitud agressiva del noi. A$AP Rocky es va presentar voluntàriament a la comissaria i va aportar més vídeos per defensar la seva innocència, però la policia sueca el va detenir preventivament.

L'advocat del músic va sol·licitar-ne la llibertat condicional, però el Tribunal Suprem suec la va denegar i va obligar a cancel·lar la resta de la gira europea d'A$AP Rocky, inclosa la data a Barcelona al festival Sónar, on l 'organització el va substituir pel raper Stormzy, que ha actuat aquest divendres. Mentrestant, l'equip d'A$AP Rocky afirmava que les autoritats sueques no havien permès que l'ambaixada dels Estats Units examinés l'estat del músic, i un amic seu, A$AP Ferg, va denunciar per les xarxes socials que A$AP Rocky estava aïllat a la presó sense poder rebre visites ni comunicar-se amb l'exterior.

El Sónar ofega penes amb els versos de Stromzi i Vince Staples

Segons un representat d'A$AP Rocky, la presó sueca mantenia el raper en "condicions infrahumanes", retingut les 24 hores del dia en un mòdul d'aïllament "amb restriccions als serveis més bàsics, com l'accés a aliments acceptables i suficients per mantenir-se amb vida". Segons TMZ, A$AP Rocky només va menjar una poma diària durant els primer cinc dies a la presó. El sistema penitenciari suec, amb tot, és considerat un dels més avançats i progressistes del món, i s'orienta cap a la rehabilitació. En els últims anys, a més, la criminalitat i el nombre de presos han caigut, i s'han hagut de tancar quatre centres penitenciaris. La taxa d'ocupació de les presons sueques és del 84%, mentre que la dels Estats Units és del 103%.

Aquesta setmana, Kim Kardashian i Kanye West, amics d'A$AP Rocky, van visitar el president Donald Trump per demanar-li que intercedís en favor de l'alliberament del raper. Trump va recórrer a la seva xarxa social favorita, Twitter, i amb una piulada va demanar al primer ministre suec "a veure què podien fer per ajudar A$AP Rocky", perquè "molta gent voldria que el tema es resolgués ràpidament". Un altre músic amic del raper, Justin Bieber, va retuitejar Trump, i poc després va afegir un comentari al president dels Estats Units: "Vull veure el meu amic lliure... Agraeixo que intentis ajudar-lo. Però, mentrestant, podries treure aquells nens de les gàbies?"

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF