Publicitat
Publicitat

Troben a les reserves del MNAC un retaule gòtic que es creia perdut

L'historiador de l'art Jaume Barrachina localitza als magatzems del museu l'antic retaule de l'ermita de Sant Cebrià de Cabanyes

Un retaule gòtic de finals del segle XV procedent de l'ermita de Sant Cebrià de Cabanyes de Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental), que es creia perdut des del 1884, ha estat descobert als magatzems del Museu Nacional d'Art de Catalunya. Tot apunta que hi ha estava guardat des del 1956.

Segons ha informat l'agència de notícies religioses Flama, el retaule formava part de la col·lecció particular de l'industrial barceloní Matías Montadas, comte de Sant, que el va adquirir a finals del segle XIX. Es té constància, segons Flama, que el 1884 aquesta joia del gòtic català encara era a la parròquia de Sant Fost de Campsentelles, però després ja se li va perdre la pista i se la va donar per desapareguda.

Al MNAC només sabien que era un retaule dedicat a Sant Cebrià, però no s'ha sabut que provenia de Cabanyes fins que l'any passat l'historiador de l'art Jaume Barrachina el va poder identificar mentre estudiava uns inventaris antics. Barrachina és l'actual director del Museu del Castell de Peralada i va comunicar la seva troballa al rector i al vicari de Sant Fost de Campcentelles, que al seu torn ho han fet saber al Centre d'Estudis Santfostencs Amics de Cabanyes, que ha difós la notícia del descobriment de l'obra d'art.

El retaule és d'estil gòtic, possiblement de finals del segle XV, i representa els fets principals de la vida de Sant Cebrià, bisbe màrtir, titular de l'església de Cabanyes. A la taula inferior del conjunt hi apareixen les figures de Sant Miquel, Sant Sebastià, el Crist de la Pietat, San Antoni i una verge màrtir no identificada.

Des del 1884 el conjunt es trobava en la col·lecció privada de l'industrial barceloní Matías Muntadas, des d'on a mitjans de la dècada dels cinquanta del segle XX va ingressar al MNAC com a obra de procedència desconeguda, i la van guardar a la reserva.

Al Museu Diocesà de Vic (Osona) es conserva una altra obra d'art procedent també de l'ermita de Cabanyes, que és de començaments del segle XIV i de la qual hi ha una reproducció a l'església romànica.PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF