PATRIMONI

Troben noves policromies al sepulcre de Ramon Llull

Els restauradors han fet una neteja del monument ubicat a l'església de Sant Francesc

Un grup de restauradors ha fet noves troballes en forma de policromies anteriors al 1619 al sepulcre de Ramon Llull ubicat a l'església de Sant Francesc de Palma. Els àngels, les gàrgoles i els escuts, per exemple, presenten policromies en vermell, daurat i negre que fins ara no s'havien documentat.

Els treballs de restauració han suposat prop d'un mes de feina per encàrrec del departament de Patrimoni del Consell Insular de Mallorca mitjançant una línia de subvenció amb una partida de 15.000 euros. 

Segons els experts, des de l'any 1881 no s'havia fet cap intervenció en el sepulcre del beat Ramon Llull. "Amb aquest procés de neteja han sortit restes de policromia de l'existència de les quals no hi havia constància, hi havia una capa de pols superficial i restes de cera que tapaven la policromia de sota", ha assenyalat la restauradora Llúcia Bosch

"Generalment aquest tipus d'obra de marès o pedra de Santanyí es recorda amb el color de la pedra o ennegrida pel pas del temps i el fum de les llànties d'oli, que feien que agafàs aquest aspecte. Una vegada netejat, s'han trobat que hi havia una pàtina i a davall decoracions pictòriques a través de policromia majoritàriament de color vermell i daurat", hi ha afegit la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, aquest dijous a la presentació de la troballa.

Aquesta troballa s'inclou dins la concessió de subvencions que atorga el Consell de Mallorca en la línia de conservació i restauració de béns culturals relacionats amb la figura de Ramon Llull i dels personatges eminents de lul·lisme. Aquesta en particular forma part de les intervencions puntuals al sepulcre de Ramon Llull situat a la basílica de Sant Francesc de Palma i ha tingut un cost de 15.000 euros. 

Ara es demana que sigui una comissió científica qui avaluï si s'ha de continuar amb la neteja de la pàtina per arribar a la policromia o bé s'ha de deixar així com està el sepulcre. Tampoc no se sap fins on hi ha restes de policromia. La tasca, però, podria realitzar-se aviat per mor dels rumors que assenyalen la possible canonització de Ramon Llull.

EDICIÓ PAPER 09/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF