Cultura 15/06/2018

Troben una inscripció mil·lenària al castell on 'va néixer' el rei Artús

La pedra conté paraules llatines, lletres gregues i símbols cristians datats del segle VII

Efe
2 min
La inscripció del segle VII on es llegeix 'fili'

LondresLa troballa d'una pedra mil·lenària amb una inscripció única revela l'existència d'una "comunitat multicultural" durant l'Alta Edat Mitjana al castell de Tintagel, que hauria vist 'néixer' el personatge llegendari del rei Artús, a Cornualla, al sud-oest del Regne Unit. Les primeres anàlisis del descobriment revelen que conté exemples d'escriptura llatina, lletres gregues i símbols cristians datats del segle VII.

Els exemples d'aquest tipus d'inscripcions de l'Alta Edat Mitjana –el període inicial d'opulència durant l'Edat Mitjana que abastaria del segle VI al XI– són poc habituals, per la qual cosa English Heritage, l'òrgan que gestiona les àrees protegides del Regne Unit, afirma que aquesta roca de 1.300 anys és excepcional. Un comissari de la institució, Win Scutt, sosté que és "increïble" pensar que "algú practiqués l'escriptura amb frases llatines i símbols cristians" al penya-segat, ja que el castell està situat a la part alta d'un escarpat.

El mite d'Artús

La llegenda explica que el rei Artús, figura de la literatura europea que es presenta com el monarca ideal en aquest període medieval, va ser concebut a Tintagel, a més de ser la residència del rei d'una altra obra mestra, 'Tristany i Isolda'. Segons els experts, l'edificació va ser el lloc on es van assentar els primers reis de Cornualla, que van mantenir molts enllaços comercials amb la Mediterrània durant la primera edat d'or de Cornualla.

El singular exemplar va ser trobat l'estiu passat en una excavació arqueològica de la zona, on també es van descobrir calzes de vidre procedents d'Espanya, bols de Turquia, ossos de bestiar i conquilles d'ostres. Caldrà investigar més sobre la troballa, però la pedra ja estarà exposada dins del castell.

La pedra, de poc més de mig metre de llarg (61 centímetres), està feta en pissarra de la zona i servia com a lleixa de finestra. Els investigadors han explicat que la roca conté noms celtes, com Budic, romans, com Titus, i paraules en llatí, com 'fili' (fill) o 'viri duo' (dos homes).

Aquesta conjunció apunta que en aquesta zona del nord de la costa hi podria haver conviscut una "comunitat cristiana, culta, amb forts llaços des de l'Europa Atlàntica fins a la Mediterrània". "No sabem qui va fer això ni per què, però sí que podem dir que al segle VII Tintagel tenia escribes professionals familiaritzats amb les tècniques de fer manuscrits, i això ja és extremadament interessant", va puntualitzar.

Michelle Brown, experta en grafologia de la Universitat de Londres, va assegurar que tot el conjunt "revela precioses pistes de la cultura que tenien els habitants de Tintagel". La inscripció és el segon exemple d'escriptura de la primera Edat Mitjana trobat al lloc, on el 1998 en una roca es va poder llegir 'Artognou', que es va confondre amb una variant d'Artús.

stats