Història
Cultura 10/06/2013

Troben part del diari desaparegut d'Alfred Rosenberg, un dels ideòlegs del nazisme

El document dóna més detalls sobre l'Holocaust i l'intent d'ocupació de l'antiga Unió Soviètica

Ara
3 min
Rosenberg als judicis de Nuremburg

BarcelonaEl govern nord-americà ha recuperat 400 pàgines d'un diari, desaparegut durant molts anys, d'Alfred Rosenberg, un dels primers militants del partit nazi i autor del llibre 'El mite del segle XX', una de les fonts intel·lectuals de la política racial d'Adolf Hitler. Una avaluació preliminar, que ha dut a terme el mateix govern i que ha revisat Reuters, revela que hi ha informació sobre les reunions que Rosenberg va mantenir amb Hitler i altres líders nazis, com Heinrich Himmler i Herman Göring. També hi ha detalls sobre l'intent d'ocupació alemanya de la Unió Soviètica i dels plans d'assassinats massius de jueus i ciutadans de l'Europa de l'Est.

"La documentació és d'una gran importància per a l'estudi del nazisme i la història de l'Holocaust", valora el Museu de l'Holocaust d'Estats Units. "Una anàlisi superficial del contingut indica que aquest material podria aportar més informació sobre temes importants de la política del Tercer Reich. El diari, que servirà com a gran font d'informació per a historiadors, pot complementar i, fins i tot, pot contradir la documentació que en teníem fins ara", assenyala l'informe del Museu.

Segons l'informe del museu, els escrits de Rosenberg inclouen detalls importants sobre les tensions entre els dirigents alemanys i, en particular sobre la crisi que es va generar quan Rudolf Hess va volar al Regne Unit el 1941 i el saqueig d'art jueu per tot Europa. Els escrits detallen l'activitat de Rosenberg des de la primavera del 1936 fins a l'hivern del 1944.

Rosenberg va ser un dels ideòlegs més influents del nazisme, especialment en temes racials. A principis dels anys 20, Rosenberg, que havia nascut a Letònia, va arribar a Munic, on va treballar al 'Völkischer Beobachter', el diari que dirigia Dietrich Eckart, un dels principals agitadors polítics de Baviera. Després del 'putsch' del 1923, i abans de ser empresonat, Hitler va confiar a Rosenberg el lideratge del partit nazi, tot i que mai, ni abans ni després, va formar part del cercle més íntim de Hitler. Un cop alliberat, Hitler va tornar a agafar la direcció del partit.

Amb l'ascens al poder del partit nazi, Rosenberg va anar assumint diferents càrrec executius. Va dirigir el departament d'Afers Exteriors del partit nazi i va ser editor del diari del partit. També va dirigir el saqueig sistemàtic d'art jueu a través d'un equip de treball que s'anomenava 'Imperi Rosenberg'. Moltes de les notes que va enviar a Hitler es van utilitzar durant els judicis de Nuremberg. Rosenberg va ser condemnat per crims contra la humanitat i executat el 1946. El seu diari va desaparèixer després del judici. Un dels fiscals de Nuremberg, Robert Kempner, va ser sospitós de traficar amb el material del judici. Kempner havia fugit d'Alemanya durant el nazisme i no hi va tornar fins després dels judicis. En les seves memòries citava alguns extractes del diari de Rosenberg. Quan Kempner va morir el 1993, el seus papers van ser objecte de disputa. Els seus hereus van batallar per l'herència durant gairebé una dècada. Els seus fills finalment van donar els papers al Museu, però quan els oficials del govern nord-americà van anar a casa seva per recuperar-los, el 1999, milers de pàgines havien desaparegut. L'FBI va obrir una investigació criminal per localitzar-los.

El Museu de l'Holocaust ha recuperat més de 150.000 documents. Alguns estaven en possessió de l'exsecretari de Kempner, Herbert Richardson. S'han recuperat algunes pàgines del diari, però no tot el diari.

Els responsables de la troballa donaran més detalls en una roda de premsa que han anunciat que faran aquesta setmana, amb treballadors del Servei d'Immigració i Control de Duanes dels Estats Units, el departament de Justícia i el Museu de l'Holocaust.

stats