ART
Cultura 08/02/2013

Troben la cara de la model de 'L'origen del món' de Courbet

Ara
2 min
Portada del Paris Match d'ahir amb els quadres de Courbet.

Barcelona.S'ha descobert la cara de L'origen del món . Això és el que afirmava la portada de la revista Paris Match ahir, en una troballa que titllava de "miraculosa": s'ha recuperat un quadre del rostre de la dona que hauria fet de model a Gustave Courbet el 1866 i que completaria el llenç del cèlebre pubis que s'exposa al Museu d'Orsay de País des del 1995. Segons la revista, el 2010 un col·leccionista que es manté en l'anonimat va comprar a un antiquari, per 1.400 euros, un quadre de 41 x 33 centímetres de la cara d'una noia amb una perspectiva curiosa, reclinada. Després de dos anys d'investigació, i gràcies a una inscripció a la part de darrere de la tela, han establert que es tracta d'una part de la controvertida obra del pintor realista (1819-1819).

Hi ha encara més detalls que avalen aquesta teoria: s'ha confirmat que el quadre descobert es va pintar entre el 1858 i el 1869, i els talls a les vores de l'obra fan pensar que va ser separat d'una tela més gran, probablement l'original d'una sola peça. Segons el seu propietari, aquest quadre i L'origen del món formarien part d'un sol estudi del pintor previ a Dona amb lloro , un altre nu femení que s'exposa al Metropolitan de Nova York. Segons aquesta investigació, els pigments i els pinzells utilitzats en els dos retrat coincideixen. Tot i que encara queden moltes incògnites per aclarir, es creu que la dona que va servir de model a Courbet podria ser Joanna Hiffernan, una amant del pintor.

L'origen del món , que es creu que va ser un encàrrec privat, va ser radical en la seva època, per l'explícit punt de vista escollit pel pintor. L'obra va acabar a les mans del psicoanalista Jacques Lacan el 1955 i després va passar a mans de l'estat francès quan ell va morir, en concepte d'impostos successoris. En la retrospectiva dedicada a Courbet a París el 1977 no es va exposar el quadre per irreverent.

stats