PATRIMONI
Cultura 11/04/2017

Descobreixen una necròpolis bizantina a Formentera

La troballa suposa una aportació científica rellevant per al patrimoni cultural de l'illa

Ara Balears
2 min
Trobada una necròpolis bizantina a Sant Francesc Xavier.

PalmaA Formentera s'ha descobert una necròpolis bizantina, la segona documentada a l'illa. Així ho ha fet saber aquest dimarts el Consell Insular de Formentera. Es tracta d'una troballa que arriba arran d'una intervenció arqueològica preventiva en un solar ubicat en el nucli urbà de Sant Francesc Xavier.

En aquesta intervenció es varen descobrir un total de quatre tombes, en les quals hi havia enterrades com a mínim dotze persones, vuit adults i quatre infants, juntament amb altres elements d'aixovar, que han permès datar el jaciment a l'època bizantina, concretament al segle VII. El tècnic de Patrimoni del Consell, Jaume Escandell, ha declarat que "aquesta troballa és de gran interès des del punt de vista del patrimoni cultural, tenint en compte que es tracta d'un període del qual es té poca informació. Per tant, estudiar-lo suposarà una aportació científica rellevant a la historiografia de l'antiguitat tardana de Formentera".

Per la seva banda, la consellera de Patrimoni, Susana Labrador, ha remarcat "la importància d'aquestes intervencions preventives, ja que a Formentera hi ha molts tresors amagats i a força de fer aquest tipus d'intervencions van sortint".

Trobada una necròpolis bizantina a Sant Francesc Xavier de Formentera.

Ara, el futur de la necròpolis dependrà del que decideixi la Comissió Específica d'Arqueologia, un òrgan consultiu creat l'any 2013 per assessorar el Consell en matèria d'arqueologia.

Intervenció

L'arqueòloga i directora de la intervenció ha explicat que des de 1916, any en què Josep Colomines i Roca va excavar a la finca de can Gabino, tres tombes, dues d'època baixa imperial i una de bizantina, no s'havia tornat a trobar cap enterrament d'aquest temps. Les característiques d'aquest tipus de necròpolis localitzada a les Pitiüses fan preveure que, amb tota seguretat, aquesta troballa s'estén cap a l'oest i sud-oest.

A les Pitiüses, a banda de la ciutat d'Eivissa, durant tota l'antiguitat no va existir cap nucli poblacional. La gent vivia dispersa pel camp en unitats unifamiliars, segons ha afegit l'arqueòloga.

En les conclusions s'ha pogut comprovar que les tombes, en un principi, estaven pensades per contenir un únic individu, però que al final varen ser reutilitzades. També han vist que aquestes persones varen ser enterrades sense taüt de fusta, relativament habituals en altres necròpolis, ja que no han aparegut els claus de ferro utilitzats per construir-los.

stats