Tres muntatges sobre la memòria a l'Espai Lliure

Per primera vegada el Teatre Lliure ha cedit a una companyia la responsabilitat de preogramar la sala petita de Montjuïc. L’encarregada ha estat La Ruta 40

Per primera vegada el Teatre Lliure ha cedit a una companyia la responsabilitat de programar l’Espai Lliure. L’encarregada ha estat La Ruta 40, que fins a finals d’any portarà a la sala tres peces sobre la memòria, el compromís i la identitat. “Hem buscat obres que interroguen la realitat. Volem que l’Espai Lliure sigui un lloc de reflexió i de diàleg”, explica un dels membres de La Ruta 40, Alberto Díaz.

Tierras del Sud, el primer muntatge, és la segona entrega de la trilogia Pacífico d’Azkona i Toloza, a través de la qual exploren les noves formes de colonialisme i barbàrie. L’obra, que es veurà el 25 i 26 d’octubre, posa el focus en l’expulsió del poble maputxe de la Patagònia argentina. “Són un milió d’hectàrees que va comprar la família Benetton”, diu Txalo Toloza-Fernández. Laida Azkona afegeix que el territori és “un dels últims paradisos naturals on ells es poden sentir propietaris d’una gran extensió de terreny”. S’aproximen a la problemàtica a través del teatre documental i amb la idea que els conflictes estan entrellaçats. “Ens interessa parlar del passat amb llenguatges contemporanis. La majoria dels conflictes actuals tenen més de 100 anys”, diu Toloza-Fernández.

El segon muntatge programat per La Ruta 40 és In Wonderland, d’Alícia Gorina, que es va estrenar en l’últim festival Grec i que serà al Lliure del 7 al 10 de novembre. L’espectacle és un joc de teatre-document sobre la psicoanàlisi. “Vaig demanar a quatre psicoanalistes que analitzessin el meu teatre. El muntatge arrenca amb les seves conclusions”, explica Gorina. Les reflexions dels psicoanalistes fan evolucionar l’obra fins a convertir-la en un judici. “És una exploració del fracàs que mira al passat per buscar la veritat. Un judici és precisament això, treure de l’oblit una cosa i portar-la fins a la veritat”, diu Albert Arribas, que ha fet la dramatúrgia de l’obra. Per l’Espai Lliure també hi passarà un tercer muntatge, Cúbit de Josep Maria Miró, que La Ruta 40 va representar a aquesta mateixa sala fa dos anys i que ara es veurà del 13 de novembre a l’1 de desembre. Cúbit, diu Díaz, parla de “la construcció de la memòria i de com controlar un relat” a través d’una història familiar.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF