CLÀSSICA
Cultura 18/02/2012

Tres joves talents per a un gran Xostakóvitx

Javier Pérez Senz
2 min
Enrique Bagaría.

Poques vegades veiem joves intèrprets programats en els cicles de més prestigi. Per això cal aplaudir l'aposta pel planter d'Ibercàmera, capaç de reunir en una mateixa vetllada al Palau de la Música tres valors en ple ascens -dos solistes catalans, el pianista Enrique Bagaría i la trompetista Mireia Farrés, i el director d'orquestra de Burgos Eduardo Portal-, en companyia d'una formació europea tan solvent com l'Orquestra de Cambra de Viena.

Convé seguir la pista a Eduardo Portal, que ha treballat amb orquestres com la Filharmònica de Londres i la Simfònica de Berlín. Portal va dirigir amb àgil sentit del ritme i claredat de plans un clàssic popular, Una petita música nocturna , de Mozart, i en les tres obres concertants del programa va demostrar ser un director precís, fiable, amb idees clares i que sap facilitar la tasca als solistes.

El pianista Enrique Bagaría toca cada vegada millor, i en la seva tercera actuació davant del públic d'Ibercàmera va reafirmar les seves grans qualitats: so potent, ric en matisos, temperament comunicatiu i autèntica personalitat com a intèrpret. Va tocar el mozartià Concert núm. 9, Jeunehomme amb brillantor i eloqüència en els diàlegs amb l'orquestra, però on va estar colossal va ser en el Concert per a piano, trompeta i orquestra de cordes, op. 35 , de Xostakóvitx, al costat de la sensacional Mireia Farrés i un inspirat Portal: els tres artistes, en perfecta sintonia, van transmetre l'optimisme, la vitalitat i el sentit de l'humor d'una peça plena de contrastos i força rítmica. Abans, Mireia Farrés, trompeta solista de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, va tocar un virtuós concert de Johann Baptist Georg Neruda amb una justa combinació de perícia tècnica, bellesa sonora i riquesa expressiva.

stats