Publicitat
Publicitat

ARTS ESCÈNIQUES

Tots els camins porten a la Mostra d’Igualada

La fira de teatre infantil i juvenil presenta del 7 al 10 d’abril 56 espectacles en 4 itineraris per edats

Com qui tria si passar per l’A-2, la C-15 o la C-37 per anar a Igualada, per arribar a bon port dins de La Mostra també és recomanable seleccionar bé l’itinerari adient. És el segon any que l’actor igualadí Pep Farrés dirigeix aquesta fira dedicada al teatre infantil i juvenil i ha perfeccionat l’estructura de la programació en quatre recorreguts diferenciats per edats -les dels nens i nenes, esclar-. En total es podran veure 56 espectacles, seleccionats entre les 430 propostes presentades. Es faran 102 funcions al llarg del cap de setmana que ve, del 7 al 10 d’abril, amb entrades a preus ajustats (de 8 a 5 euros, i a un preu encara més reduït per als lectors de l’ARA) o directament obres gratuïtes de carrer.

Inaugurarà la 27a edició de la fira un espectacle de la companyia Big Band Basket Beat Barcelona que juga amb el ritme i la sonoritat que poden fer les pilotes de bàsquet i alhora l’equip comptarà amb persones en risc d’exclusió i joves de la capital de l’Anoia. El teatre inclusiu també tindrà protagonisme en l’espectacle H+G (de Hansel i Gretel) dels italians Accademia Perduta. La fira acollirà 5 companyies internacionals, 13 d’espanyoles i la gran majoria, 37, seran catalanes. Alguns d’aquests grups d’artistes s’allotjaran en domicilis d’igualadins. És una fórmula per alliberar places hoteleres i per vincular-se més amb territori que ja existeix en festivals com el de Cantonigròs o de Tàrrega però que encara no s’havia provat a l’Anoia.

Atreure els adolescents

Els quatre itineraris per edats s’han intentat concentrar en diferents espais per singularitzar-los i perquè el públic se senti en comunitat. Una de les franges més complicades, de 12 a 18 anys, és una de les més mimades. “Ens hem entossudit amb la idea que vinguin joves”, afirma Farrés. Per això l’Escorxador tindrà un espai dedicat a La Mostra Jove, amb 13 muntatges. Hi ha una desena de sales d’exhibició repartides per la ciutat.

La Mostra és un dels sis mercats estratègics de les arts escèniques que existeixen a Catalunya (a la primavera se celebren el Sismògraf d’Olot i el Trapezi de Reus). Per això té el mandat de ser un punt de trobada clau per als professionals del sector, a més d’un espai de compravenda d’espectacles. “És el mercat català per excel·lència, perquè hi van els ajuntaments i programadors de Catalunya”, explica Jordi Sellas, director general de Creació i Empreses Culturals. Hi assistiran uns 500 professionals, entre companyies i programadors. Precisament per “donar més rellevància a la Llotja professional” es traslladarà al Museu de la Pell i es “farcirà d’activitats al llarg del dia”, com el mercat de projectes, conferències o speed meetings. En l’últim estudi d’impacte econòmic realitzat per la UOC es va calcular que es tanquen a Igualada vora 500 contractes per valor d’uns 700.000 euros.

Després d’anys de parlar d’un mercat ensopit i d’un circuit precari, Farrés tenia com a objectiu “obrir La Mostra a l’estat espanyol i a Europa”. “Exportar és un repte, hi ha molta feina a fer”, afirma. Per això ha volgut que la fira s’agermani amb dos festivals internacionals (el francès Au Bonheur des Mômes i l’italià Segni d’Infanza) per buscar sinergies i que entri en les xarxes estatals i internacionals del seu àmbit. Amb un pressupost de 300.000 euros (finançat a parts iguals per la Generalitat i l’Ajuntament) La Mostra espera uns 35.000 espectadors.

Per a espectadors de 6 a 12 anys

Beckett, Tati i Buster Keaton inspiren Encore une heure si courte que els francesos Théâtre du Mouvement han adaptat per a joves (a la foto). De Castella i Lleó arriba Bag Lady, un personatge còmic que juga amb bosses de plàstic. I d’Andalusia, Hilos, una proposta personal de Rosa Díaz sobre la seva mare premiada al FETEN 2016. També hi haurà el circ de Joan Català i de Manuel Sebastian.

Espectacles per a tots els públics

Els italians Touch Clown estrenen al carrer el seu espectacle de comèdia visual i slapstick, després d’una setmana de residència a Igualada (a la foto). Una proposta curiosa, participativa i radical és el Most of all, you’ve got to hide it from the chicks de Carla Rovira. El circ contemporani pren protagonisme (amb els Vermut, el Circ Bover o les extremenyes Albvadulake) i es trasllada a la plaça de Cal Font per guanyar amplitud.

Per a públic de 3 a 6 anys

L’Espai Cívic Centre concentra els espectacles més visuals, de dansa, titelles, teatre d’objectes o musical. Un dels espectacles que el director recomana és el poètic Loo que la companyia Ponten Pie presentarà en un espai no convencional (a la foto). Amb un títol similar, Engruna Teatre estrenarà Loops, sobre el cicle de la vida i el pas del temps a partir dels loops musicals i escènics.

12 a 18 anys

El darrer dia del Cafè de la Granota, Et planto de Clàudia Cedó o el Ragazzo que interpreta Oriol Pla (a la foto) són espectacles pensats per a adolescents de la franja alta d’edat. També es podrà veure Adolescer 2055, una companyia de Madrid formada per deu adolescents que treballen professionalment al teatre. L’espectacle inaugural de La Mostra és BasketBeat : música amb pilotes de bàsquet.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF