MÚSICA
Misc 03/05/2018

Torroella reivindica l’arrel popular de la música

L’Accademia Bizantina inaugurarà la 38a edició del festival empordanès

i
Xavier Cervantes
2 min
El cor britànic Tenebrae homenatjarà Cererols en  el 400è aniversari  del naixement del músic de Martorell.

BarcelonaLa 38a edició del Festival de Torroella de Montgrí, que se celebrarà de l’1 al 19 d’agost, desplegarà una programació que tindrà entre els seus eixos l’empremta de les tradicions folklòriques i populars en la música clàssica, seguint el fil de Béla Bartók. “Mirem cap als compositors que van buscar en la música popular i folklòrica la font d’inspiració per crear les seves obres, com ara Bartók, Dvorák, Janácek, Turina i Rodrigo”, explica la directora artística del festival, Montse Faura, que va decidir donar cabuda a aquest repertori després de veure una fotografia de Jordi Savall i el músic afganès Ismael al camp de refugiats de Calais el 2016.

Dels catorze concerts d’aquest Festival de Torroella, que té l’auditori Espai Ter i l’església de Sant Genís com a espais principals, n’hi ha cinc que mostren el reflex popular en la música clàssica. Per exemple, el dels solistes de cambra de la Filharmònica Txeca, que interpretaran valsos i danses eslaves de Dvorák, la Suite per a orquestra de cordes de Janácek i la Meditació sobre l’antic coral ‘Sant Wenceslau’, de Suk; el de la Simfònica del Vallès i el guitarrista Pedro Romero amb obres de Turina i Rodrigo, i fins i tot el Joaquín Achúcarro, que en la seva 26a presència consecutiva al festival tocarà els Preludis de Chopin, l’ Hommage à Debussy de Falla i diverses peces de Debussy, coincidint amb el centenari de la mort del compositor francès.

També dins d’aquesta línia hi ha dos dels concerts del nou cicle Singulars Torroella: els 44 duos per a violí de Bartók, a càrrec de Lina Tur i Enrico Onofir, que es farà a la Fundació Vila Casas, i el de l’Accademia del Piaccere amb la cantaora Rocío Márquez i el violgambista Fahmi Alqhai, que faran dialogar música antiga i flamenc al passeig de l’església. El tercer concert singular el protagonitzarà l’ensemble L’Apothéose amb la soprano Olena Sloia, que han preparat un programa sobre les músiques de l’època de Maria Lluïsa Gabriela de Savoia (1688-1714), reina consort d’Espanya.

Com és habitual, la música antiga també serà present a Torroella, ja en el concert inaugural de l’Accademia Bizantina amb la mezzosoprano Delphine Galou, que interpretaran oratoris i motets del barroc italià. El cor britànic Tenebrae lligarà Joan Cererols i Tomás Luis de Victoria en un programa proposat pel festival. El Dunedin Consort farà el primer Magnificat de Bach, i Amandine Bayer, al capdavant de Gli Incogniti, interpretarà obres atribuïdes “erròniament o no” a Bach. Pel que fa al repertori romàntic, The Brahms Project i la contrabaixista Uxía Martínez s’enfrontaran amb La truita, de Schubert, i la PKF-Prague Philharmonia tancarà el festival amb l’ Heroica, de Beethoven.

El pressupost del festival és de 546.048 euros, dels quals 340.00 són d’aportació pública i 69.500 de patronicis privats. El taquillatge previst és de 86.362 euros.

stats