El Torneig de Dramatúrgia creix i es converteix en el Festival de la Paraula

En la sisena edició, la iniciativa de Produccions de Ferro passa de ser un duel d'escriptura teatral de tres dies a un programa d'activitats que s'estendrà fins al maig

El Torneig de la Dramatúrgia es converteix, en la sisena edició, en un Festival de la Paraula. Al duel d'escriptura teatral en català, s'hi suma enguany un programa d'activitats i espectacles paral·lels que s'estendrà fins al maig. El festival es desenvoluparà a l'Espai Tub, el teatre Mar i Terra i també, com a novetat, s'hi incorpora el teatre Principal de Palma. "Hem fet el que volíem fer des del principi: créixer", ha assegurat Toni Gomila, al capdavant de Produccions de Ferro, organitzador de la cita. 

Els dramaturgs convidats en aquesta ocasió són Mar Pla, Xavier Uriz, Lluki Portas i Neus Nadal. La primera semifinal serà el 10 de gener; la segona semifinal, l'11 de gener; i la gran final, el 18 del mateix mes. Cada sessió serà al teatre Mar i Terra de Palma, un espai que -segons Gomila- "sembla que hagi estat creat per fer aquest torneig". L'actor ha explicat que el criteri per seleccionar els autors "és que tinguin una certa trajectòria i que els pugui ser útil participar en el torneig".

El tret de sortida és aquest dijous, 5 de desembre, amb la lectura dramatitzada de Tocar mare, de Marta Barceló, text guanyador del VI Torneig de Dramatúrgia Catalana del Festival Temporada Alta. Les intèrprets seran Maria Bauçà i Aina Frau. Hi haurà dues lectures dramatitzades més de participants del Temporada Alta (torneig mare de l'escriptura teatral en català): No piquis a la porta, de Xisco Roselló (11 de desembre), amb Pere Pau Sancho i Lluís Oliver; i Matar el pare, de Laura Gost, amb Toni Gomila i Lina Mira.

Entre les altres activitats i funcions, hi ha la programació d' Herència abandonada de Lara Díez (Cia La Volcànica) a l'Espai el Tub (dies 8, 9, 15 i 16 de febrer) i Batec (una trilogia), de Catalina Florit, al mateix espai el 28 i 29 de març i el 4 i 5 d'abril. El teatre Principal de Palma acull l'obra Negrata de merda, de Denise Duncan (La Pulpe Teatre) i el debat El teatre i la dramatúrgia com a constructors socials. Hi participaran Rafel Gallego, autor resident del Principal; Clàudia Cedó, autora resident de la Sala Beckett la temporada 2018-19; Denise Duncan, autora resident de la Sala Beckett actualment; i Carla Rovira, artista resident al Teatre Lliure 2019-20. Per acabar, clourà el festival una sessió de micro obert de dramatúrgies a l'Espai Tub titulat 'Parlem-ne', el 9 de maig.

Temàtiques socials i presència de dones creadores

Gomila ha explicat que no han "forçat" una paritat, sinó que ha estat natural la predominància de dones en el programa, perquè hi ha moltes dones actualment que escriuen. També hi destaca la presència de temàtiques socials, no només en el debat al Principal, sinó també en les obres que s'hi programen. En aquest sentit, el director del Principal, Josep R. Cerdà, ha dit que "tota la credibilitat que estan perdent els mitjans tradicionals l'agafen la ficció, especialment en el teatre", on es debaten problemàtiques socials contemporànies.

El Torneig de Dramatúrgia, Festival de la Paraula està inspirat en el Festival Temporada Alta de Girona i, al llarg de les cinc edicions, vint autors de les Balears han vist els seus textos interpretats per 60 autors de les Illes. Laura Gost va ser la guanyadora de la cinquena edició amb Seguí i aquest 9 de desembre serà a la final del Temporada Alta a Buenos Aires amb Matar el pare.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF