Publicitat
Publicitat

MÚSICA

Toni Vaquer: "Mallorca ha crescut molt en quantitat i, sobretot, en qualitat dels músics de jazz"

El jove compositor presenta aquest divendres nou projecte amb la Glissando Big Band en homenatge a Salvador Font 'Mantequilla'

Aquest divendres, 1 de setembre, la  Glissando Big Band presenta un nou projecte al Claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor, aquesta vegada sota la batuta d'una de les joves promeses del jazz, Antoni Vaquer (Palma, 1986), que juntament amb l'orquestra retran homenatge a Salvador Font 'Mantequilla'.

Durant aquest mes d'agost, la Glissando Big Band ha estat enregistrant un disc amb els arranjaments que ha creat Antoni Vaquer inspirat en les cançons del Mantequilla, una de les figures de jazz més destacades dels anys 60 de l'Estat i que es va establir a Mallorca. Font fou instrumentista de saxo, però es va passar al violí per problemes de salut. L'any 1987 publicà el seu únic disc, enregistrat amb músics com Josep Mas 'Kitflus', Jordi Bonell, Carles Benavent i el seu fill (actualment bateria a la Glissando Big Band). Va morir a Palma el 1991.

Per a aquest projecte, Vaquer ha arranjat sis temes de Font expressament per a la Glissando Big Band, més una introducció experimental. "He intentat reconstruir els temes del Mantequilla per a grup gran, esforçant-me en ser fidel a les seves creacions però des de la meva òptica". És així com els temes són "més llargs del que és normal, potser tenen una durada d'uns 10 minuts i hi he incorporat improvisacions, solos o trossets que els músics no saben què passarà, etc.". 

"Un projecte molt engrescador amb músics molts dels quals ja coneixia, com el trompeta Pep Garau, amb qui he actuat en diverses ocasions, o el bateria Salvador Font, fill del Mantequilla, entre altres". "He notat la gran evolució dels músics de Mallorca d'ençà que me'n vaig anar a estudiar a fora. L'escena ha crescut en quantitat i, sobretot, en qualitat. Això i que el Conservatori hagi començat els estudis de jazz fa que hagi crescut una fornada de músics molt interessant", assenyala Vaquer. 

En un dels temes cal destacar la col·laboració del poeta de Calonge Pau Vadell, enguany commemorat amb el premi dels Jocs Florals i que ha escrit la lletra d'una havanera, "un tema molt especial que hem rescatat dels pares de Font i al qual Vadell ha posat veu".

Des dels 14 anys Antoni Vaquer va tenir clar que volia ser músic. Nascut a Palma de pares felanitxers, va estudiar a l'escola de música Ireneu Segarra fins que partir a Barcelona a estudiar piano al Liceu. Llavors fou becat per la Universitat de Berkeley, a Boston, on ha estat estudiant composició i piano amb grans professors de renom; és una de les universitats més prestigioses del gènere jazz. Aquest mes de desembre s'hi gradua i al gener ja té plaça a Barcelona per fer de professor de piano al Liceu. "Tenc ganes de tornar a l'escola que em va formar, aquesta vegada com a professor". Els Estats Units han estat un gran aprenentatge, he après tota la tradició de la música i els mètodes d'arranjament de jazz clàssic per a big band originari d'aquesta escola".

Totes aquestes composicions formaran part d'un treball discogràfic que encara no té data de publicació. La presentació és aquest divendres, 1 de setembre, a les 21 hores al Claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor. El preu de l'entrada és de 12 euros.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF