ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 14/12/2011

Temporada Alta tanca amb rècord i prepara el salt

L.s.
2 min
Una troballa del festival: Miranda, versió del lituà Oskaras Korsunovas de La tempesta.

BARCELONA.El Festival Temporada Alta va tancar diumenge amb les millors xifres de la seva història: un 26% més de públic que l'any passat (68.635 espectadors) i una ocupació del 93% de mitjana als 94 espectacles que s'hi han vist. A més, el pressupost de 3 milions d'euros prové en un 45% de recursos propis (taquilles i espònsors). Aquest balanç positiu va ser el que va presentar ahir el director del certamen, Salvador Sunyer, que va destacar també la qualitat artística de la majoria de propostes i el fet que "els 34 espectacles coproduïts pel Festival o El Canal tinguin tots assegurada una llarga vida posterior", va remarcar.

El director va constatar que "les xifres s'aproximen als estàndards ideals" de la majoria de grans festivals d'Europa i va assenyalar que entre el 55% i 60% del pressupost es destina a l'activitat: a les companyies i les coproduccions. "Més enllà d'això no em veig amb cor de trobar més diners, i l'equació de vendre més entrades fent menys espectacles no la farem", va dir, conscient del paper que ha de jugar un festival nacional de referència. Però Sunyer no es va recrear en els bons resultats obtinguts sinó que va mirar al futur.

El principal repte que té el Temporada Alta és encarar la pròxima edició amb la retallada del 25% del pressupost per la finalització de l'ajut europeu que els últims tres anys ha alimentat el projecte Escena Catalana Transfronterera. Per això Salvador Sunyer considera que el festival "ha arribat a un gran final d'etapa". "La crisi ha de servir per reinventar-nos", va afirmar.

Girona, ciutat del teatre

Sunyer i l'equip del Temporada Alta han dissenyat un projecte, a quatre i vuit anys vista, que ja han entregat per a les administracions i que planteja un salt qualitatiu de magnitud. Considerant la "desertització escènica" actual a Espanya, la proposta convertiria Catalunya en un oasi "dotant el país d'un centre escènic internacional que tingués el centre a Girona però que treballés amb les institucions del país que es dediquen a l'autoria catalana i a la dansa, amb els festivals, les empreses i les xarxes europees", va especificar. La idea a la qual ha donat forma Sunyer es basaria en un treball orgànic dels elements teatrals ja existents. El director ja ha parlat amb la majoria d'institucions i va assegurar que ho veuen amb bons ulls.

Sunyer demana el compromís de les administracions per "fer de Girona una ciutat de l'escena europea durant tot l'any, no només programant, produint i exportant teatre, sinó que sigui un centre de reflexió", va dir. "És una oportunitat: d'aquí 6 anys seria una cosa única a Europa. Només vol voluntat política i després una mica més de diners". La data que s'ha marcat per tenir resposta són dos mesos. "Si tenim aquest projecte de país i amb sentit, les etapes no seran difícils: el festival està disposat a fer un pas enrere si té un dibuix de futur", va dir.

stats