MÚSICA
Cultura 08/09/2017

Talent europeu per tancar l’Eivissa Jazz 2017

Marcin Walsilewski Trio posa punt a cinc dies de jazz al carrer

Armando Tur
2 min
Concert del valencià Ximo Tebar al baluard de Santa Llúcia.

EivissaA l’estiu el ‘txumba-txumba’ de les discoteques marca el ritme a Eivissa. Els grans clubs es barallen per tenir els millors discjòqueis i, fins i tot, les murades de Dalt Vila són escenari d’una macrofesta celebrada amb l’emparament de totes les institucions sota el context d’un congrés mundial de música electrònica.

A principis del mes de setembre, i des de fa 29 anys, aquesta tendència es trenca donant pas a la improvisació dels instruments de corda, de vent i de percussió. L’Eivissa Jazz es fa un espai en el calendari estatal d’aquest gènere i es converteix en una parada obligatòria per a alguns dels grups més exitosos d’Europa, que, atrets per la marca Ibiza, no dubten a pujar a l’escenari que només el baluard de Santa Llúcia, en plena murada declarada Patrimoni de la Humanitat, els pot regalar.

La d’avui, dissabte, és la darrera nit d’aquest espectacle que s’ha preparat donant a la jornada “un caire europeu”. Això s’ha aconseguit gràcies a la presència del conjunt alemany Malstrom, guanyador del festival de Getxo 2017 -des de fa uns anys l’Eivissa Jazz té una mena d’agermanament amb el festival basc, possiblement el més important d’Espanya- i compost per Axel Zajaz, Salim Javaid i Jo Beyer.

No estarà, però, en les seves mans tancar el cicle de concerts d’enguany. Aquest honor, el tindrà Marcin Wasilewski Trio, un grup polonès considerat un dels estels més brillants de l’escena del jazz del seu país i reconeguts pel seu talent únic en la mescla de la tradició i el so contemporani.

Des de l’Ajuntament de Vila expliquen la importància del cartell d’aquesta nit amb “la funció del festival Eivissa Jazz”, que, segons el regidor de Cultura i Patrimoni Pep Tur, és una eina que permet “obrir fronteres i donar a conèixer ambients del jazz que potser no són gaire coneguts però que tenen una qualitat excepcional”.

No només hi ha música

Aquesta edició de l’Eivissa Jazz no només es desenvolupa als escenaris. També ho fa a la sala Refectori de l’Ajuntament. Allà i fins al proper 22 de setembre, es podrà gaudir de l’exposició Imatges en clau de jazz. Eivissa Jazz 2013-2016, amb fotografies de José Luis Luna Rocafort, un fotògraf que des de 1985 ha estat sempre lligat a l’escena musical balear. Tot i això, l’artista ha estat protagonista a nombroses exposicions estatals i internacionals i des de l’any 2014 té una exposició permanent a la sala de concerts del Mallorca Smooth Jazz Festival.

A més, el proper 15 de setembre es projectarà a l’auditori de Can Ventosa el documental Ibiza Jazz The Experience, dirigit per Marco Torres. Es tracta d’un documental que revela el procés pel qual els sis músics s’uneixen per aconseguir un objectiu ambiciós: muntar un grup de jazz en un horabaixa i preparar un únic i irrepetible concert.

Per a la filmació del documental, que ha estat elaborat durant els darrers dos anys, Torres ha tingut la col·laboració de 15 professionals. Aquest treball té una durada de 75 minuts i, segons ha avançat el seu director, serà presentat a diversos festivals de cinema i de documentals musicals.

stats