Spiderman abandona l'univers Marvel

L'estudi no renova el seu acord amb Sony, propietària dels drets cinematogràfics del personatge

"Hem perdut el noi", li deia Tony Stark al Capità Amèrica al principi de 'Vengadores: Endgame', referint-se a la mort de Spiderman a 'Vengadores: Infinity war'. El mateix ha degut pensar aquest dimecres el productor Kevin Feige, el gran arquitecte de l'èxit de Marvel Studios, quan s'ha anunciat el trencament del contracte que tenien Marvel i Sony per produir conjuntament les pel·lícules de Spiderman. Segons el portal 'Deadline', Feige no seguirà produint les futures entregues de Spiderman perquè Sony es nega a acceptar les noves exigències econòmiques de Marvel. La notícia arriba la setmana en què 'Spiderman: Lejos de casa' ha superat 'Skyfall' i s'ha convertit en la pel·lícula més taquillera en la història de Sony.

Spiderman és el personatge de còmic més popular de Marvel, però els seus drets cinematogràfics pertanyen des dels anys 90 a Sony, que va produir en solitari les cinc primeres pel·lícules sobre el personatge, les tres primeres amb Tobey McGuire i les altres dues amb Andrew Garfield. Davant la falta d'èxit d'aquesta segona encarnació del personatge, el 2015 Sony va arribar a un acord amb Marvel per compartir els drets del personatge: Feige produiria les pel·lícules individuals d'un nou Spiderman interpretat per Tom Holland –començant per 'Spiderman: Homecoming'– i, a canvi, Marvel podria fer servir el personatge en pel·lícules com 'Capità Amèrica: Civil war', 'Vengadores: Infinity War' i 'Vengadores: Endgame'.

El divorci entre Marvel i Sony arriba tot just quan tocava prorrogar l'acord entre els estudis. Segons 'Deadline', Marvel s'emportava un 5% de la recaptació de les pel·lícules en solitari de Spiderman i tot el marxandatge, però en les negociacions demanava cofinançar les pròximes pel·lícules al 50%. Sony no ha cedit a les pretensions de Marvel i ja treballa en les dues noves entregues de 'Spiderman', que en principi hauria de tornar a dirigir Jon Watts, responsable de les dues últimes entregues. En un comunicat, Sony ha lamentat la decisió de Feige tot agraint la seva "ajuda i guia", però assenyalant que les noves responsabilitats de Feige (el retorn a Marvel de les franquícies mutants i els Quatre Fantàstics arran de l'adquisició de Fox) no li deixaran temps per treballar en propietats intel·lectuals d'altres companyies.

Què significa la marxa de Spiderman de Marvel? D'entrada, Sony ja no podrà comptar amb personatges de Marvel a les seves pel·lícules, trencant així la forta implicació del personatge en l'univers d'Els Venjadors. Per contra, Sony podrà mantenir el 100% de la seva franquícia més important i fer-la servir per potenciar el seu propi univers aràcnid. Ja es parla d'un possible 'crossover' entre Spiderman i el Venom de Tom Hardy, i l'estudi està treballant en pel·lícules sobre personatges secundaris de 'Spiderman' com Morbius (amb Jared Leto de protagonista), la Gata Negra i Kraven el Caçador. Sony, a més, ja va demostrar l'any passat amb 'Spiderman: Un nou univers' que era capaç de produir una gran pel·lícula sobre Spiderman i fins i tot guanyar un Oscar, el de millor pel·lícula animada.

Marvel, per la seva banda, ja no podrà comptar amb Spiderman per fer aparicions en les pel·lícules del seu univers, on havia anat assolint un rol cada vegada més important. Els plans de Feige, de fet, apuntaven en la direcció de convertir el personatge en una mena d'hereu de Tony Stark com a heroi de referència de l'univers Marvel. Tanmateix, com apunta la revista 'Variety', les negociacions entre Marvel i Sony encara es podrien reconduir, i en el comunicat de Sony es deixa oberta la porta a reprendre l'acord en el futur. En qualsevol cas, que Spiderman abandoni l'univers cinematogràfic de Marvel no altera els plans de l'estudi, que en la previsió d'estrenes de la fase 4 que va anunciar en l'última Comic-Con no va incloure cap títol de Spiderman. El futur de Marvel no depèn de Spiderman, però que sigui el personatge favorit de Kevin Feige i el més popular entre el públic infantil podria fer canviar la situació actual.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF