Cultura 04/07/2013

'Sant Domènec en oració' fa el rècord del Greco i de la pintura antiga espanyola

Sotheby's va subhastar dimecres per primera vegada 'Sant Domènec resant', que va ser adjudicat per 10,7 milions d'euros, i 'Crist a la creu'.

Ara/ Efe
2 min

Barcelona / Londres'Santa Rufina', de Velázquez, va deixar de ser pintura antiga espanyola després que 'Sant Domènec en oració', del Greco, fos adjudicat per 10,7 milions d'euros a Sotheby's de Londres. El 2007 la fundació sevillada Focus Abengoa va adquirir la santa de l'autor de 'Las Meninas' per 9,6 milions. L'altra obra del Greco que sortia a la venda, 'Crist a la creu', va aconseguir 3,4 milions, el preu de sortida. Ara com ara, segons la casa Sotheby's, això no vol dir que el Greco es cotitzi més que Velázquez, ja que "sempre dependrà del quadre que surti a subhasta". L'obra del Greco "ara és la més cara de la pintura antiga", va subratllar el portaveu de Sotheby's Andrew Montgomery. La sortida a la venda de dos Grecos en una mateixa venda representa un fet extraordinari.

'Sant Domènec en oració' és, segons els responsables de la casa, "és un dels millors retrats del Greco" perquè combina "la seva imaginació extraordinària i la seva tècnica altament individual". De fet, l'anterior rècord de l'obra de l'artista el va fer un versió reduïda d'aquest retrat que es va vendrea a Sotheby's de Nova York el 2000 per 4,52 milions.

Es coneixen quarte versions de 'Sant Domènec en oració'. Les altres tres es troben, respectivament, a la col·lecció de Plácido Arango, a la sagristia de la catedral de Toledo i al museu de belles arts de Boston. La que surt a la venda pertany a la llegendària col·lecció del Dr. Gustav Rau. Els beneficis de la venda d'aquestes dues pintures aniran destinats a l'Unicef alemany.

'Crist a la creu', que va ser venut per 3,44 milions, el preu de sortida, va pertànyer a la col·lecció de l'artista Ignacio Zuloaga i és la darrera de les tres versions que el Greco va fer d'aquest tema. Les altres dues es troben al museu d'art de Cleveland i a la col·lecció del marquès de la Motilla, a Sevilla.

Els experts creuen que la font de 'Crist a la creu' és un dibuix de Miquel Àngel que es conserva al British Museum i que el Greco hauria conegut al començament de la seva carrera.

stats