MÚSICA
Cultura 13/02/2013

El Sónar s'instal·la a la Fira

Les activitats diürnes del festival deixen el CCCB i es faran al recinte firal de Montjuïc

Xavier Cervantes
3 min
El Sónar s'instal·la a la Fira

Barcelona.Una de les maneres d'evitar la nostàlgia i l'ensopiment és promoure canvis com el que ha anunciat el Festival Internacional de Música Avançada i New Media Art, Sónar, que celebra la vintena edició del 13 al 15 de juny. L'aniversari era un bon moment per plantejar "la possibilitat de repensar el festival", va dir ahir Ricard Robles, codirector de Sónar juntament amb Enric Palau i Sergio Caballero.

Repensar no vol dir modificar la línia artística, sinó abandonar el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Museu d'Art Contemporani (Macba) i la Capella dels Àngels, fins ara seus del Sónar de Dia, i instal·lar-se en uns pavellons de la Fira de Barcelona a Montjuïc. "La primera idea la vam tenir fa dos o tres anys, i l'any passat vam decidir que valia la pena obrir un nou capítol en la història del festival", va explicar Robles en una atapeïda roda de premsa a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona en què també van presentar el 50% d'una programació novament basada en l'equilibri entre els clàssics de la música electrònica i les noves tendències, tant les de caràcter més hedonista com les més experimentals. Enguany Kraftwerk, Pet Shop Boys, Derrick May i Laurent Garnier compartiran cartell amb Skrillax, Darkstar, Fatima Al Qadiri i Dinos Champman, entre d'altres. De moment hi ha 60 artistes confirmats d'un total de 130. Tot plegat, amb un pressupost que encara no està tancat però que serà una mica superior als 4 milions d'euros del 2012.

"Una decisió madurada"

Amb el to serè habitual, Robles va insistir que el canvi d'ubicació és una "decisió madurada i compartida" amb el CCCB. De fet, Jaume Badia, subdirector del CCCB, va recordar que ell mateix havia plantejat la possibilitat que el Sónar deixés l'equipament del Raval "quan el festival havia de celebrar la desena edició". Badia també va reconèixer que "la sortida del Sónar del CCCB és un repte per al CCCB" i que alhora "genera un estímul per explorar noves vies i oferir noves oportunitats". "Estem vivint una època semblant a la de mitjans dels anys 90, amb molta gent que està picant a la porta del CCCB per fer-hi coses", va dir Badia, que ja era present quan es va gestar el Sónar fa vint anys.

De tota manera, la relació entre el festival i els equipaments del Raval no està trencada. Tant Robles com Badia van confirmar que treballaran per trobar alguna mena de col·laboració. "Ens agradaria que penséssim conjuntament en alguna cosa que mantingués aquest ADN que compartim el CCCB i el Sónar", va explicar Badia.

Més bona circulació i gespa

El Sónar de Dia a la Fira mantindrà els quatre escenaris i la mateixa filosofia. El principal canvi afecta l'aforament i la circulació del públic. "L'aforament serà notablement superior, encara que no està definit del tot", va dir Robles, que ahir va fer un tuit tranquil·litzador: " Don't panic : tindrem gespa". És a dir, hi haurà una zona a l'aire lliure que acollirà l'escenari del SonarVillage a la plaça de l'Univers que estarà comunicat amb els altres tres espais, dos al pavelló 2 i un tercer a l'auditori del pavelló 5.

Per a la direcció del Sónar, la comoditat dels espectadors i dels artistes sembla més important que l'augment de públic. "No canviem d'ubicació per créixer, perquè no tenim la voluntat de fer un festival més gran", va dir Enric Palau. Robles va recordar que la intenció es mantenir una mitjana de "80.000 assistents millorant la comoditat". A més, al vespre hi haurà d'un servei d'autobusos fins al Sónar de Nit.

Una altra novetat és la creació de la marca Sónar+D, una evolució natural de les àrees professional i new media fruit de la col·laboració amb la Mobile World Capital Barcelona i amb epicentre al Palau de Congressos. "L'objectiu és fer més visible i accessible la relació entre creativitat, tecnologia, mobilitat, innovació i negoci", va explicar Robles.

De Kraftwerk a Skrillax

Tot i celebrar la vintena edició, el Sónar no presenta un cartell especial, sinó totalment coherent amb la línia artística habitual. Tal com s'havia anunciat prèviament, Kraftwerk portarà a Barcelona el xou en 3D que s'ha vist al Sónar de São Paolo, al MoMA i a la Tate de Londres, i Pet Shop Boys estrenaran l'espectacle basat en el nou disc. També hi haurà una bona representació de la nova electrònica nord-americana, amb Skrillax, Diplo i Baauer, i europeus com Justice, Laurent Garnier i Darkstar. La representació local inclou Bradien + Eduard Escoffet, bRUNA i La Bien Querida.

stats