PATRIMONI
Cultura 17/11/2017

Les cases de Son Fornés, referent de la cultura talaiòtica

La rehabilitació del conjunt disposa de doblers de l’impost de turisme sostenible

Margalida Mateu
2 min
Les cases velles de Son Fornés on es farà el nou museu arqueològic.

MontuïriLes cases de Son Fornés podran ser restaurades i rehabilitades per dur-hi a terme el nou museu arqueològic i convertir-se així en un centre de referència de la cultura talaiòtica de Mallorca.

Aquest projecte ja fa anys que el du en coa l’Ajuntament de Montuïri, però fins ara no s’havia pogut fer per falta de finançament. Ara, gràcies a una nova partida provinent de l’impost de turisme sostenible gestionada a través de la Conselleria de Cultura, les cases de Son Fornés podran ser restaurades i es podrà tirar endavant el projecte de museïtzació i rehabilitació del conjunt d’edificis que antigament eren una possessió.

El projecte té el suport d’una subvenció de Fundatur que ja va obtenir l’Ajuntament de Monuíri fa prop d’un any amb un import de 410.000 €, que ara se sumarien als 500.000 € de l’impost de turisme sostenible: 250.000 euros per a enguany i 250.000 per al 2019.

El nou centre i museu arqueològic “ja disposa del projecte redactat i ara ha de passar els permisos de Patrimoni i Urbanisme per començar amb la licitació de les obres a través d’un concurs”, assenyala el batle, Joan Verger, qui afegeix que “el museu de Son Fornés, situat actualment al molí de Can Fraret, necessita una ampliació, ha quedat petit i no permet lluir com toca. I quina millor manera que traslladar-lo a les cases de Son Fornés. Una molt bona solució que, a més, es troba molt a prop del jaciment arqueològic que, recordem-ho, és un dels més importants de la Mediterrània, ja que abraça molts segles d’història des de l’època talaiòtica fins a l’islam, i de jaciment excavat tan sols n’hi ha un 20%. Per tant, parlam d’un projecte ambiciós”, recalca.

Centre interpretació

“No només es tractarà d’un museu, sinó també un centre d’interpretació especialitzat en la prehistòria i l’època talaiòtica de Mallorca”, assenyala l’arqueòloga de Son Fornés Paula Amengual. “Amb aquest nou centre, es vol que sigui un referent dins el Pla de Mallorca en cultura talaiòtica”, afegeix.

Les cases de Son Fornés daten del segle XVI i durant anys varen funcionar com una possessió que va estar habitada fins devers la dècada dels 80. De llavors ençà estan abandonades. A més, estan situades dins una àrea BIC i protegides.

Fou l’any 2001 quan l’Ajuntament de Montuïri adquirí les cases i els terrenys del jaciment, que eren de propietat privada.

La possessió té més de 1.500 metres quadrats construïts, per la qual cosa el museu podrà ser molt més gros, disposarà de més sales per fer-hi feina, estudis, laboratori, magatzem... I els treballs amb el jaciment, atès que es troba a tan sols 30 metres de les cases, seran molt més àgils per a les tècniques que hi treballen, com també les campanyes d’excavacions que es vagin succeint.

stats