VERSIÓ ORIGINAL SUBTITULADA (VOS)
Cultura 05/06/2013

Sobrevivint, un any després

CineCiutat celebra divendres el seu primer aniversari, malgrat la incertesa econòmica

Ander Zurimendi
3 min

PalmaEl CineCiutat compleix aquests dies el seu primer aniversari, d'ençà que un grup de cinèfils decidís agafar el relleu dels Renoir. I faran festa grossa aquest divendres, 7 de juny, amb música en directe i alguna sorpresa.

Concretament, la vetlada començarà a les 19 hores dins el recinte de l'Escorxador. I nclourà les actuacions de Düe, Jaume Tugores Trio i Wondrebrass. A més a més, José Luis Aparicio clourà la nit amb una sessió deejay . A banda d'això, el CineCiutat hi posarà begudes i menjar "a preus populars".

Als impulsors d'aquest cine, únic en versió original subtitulada (VOS) de Palma, els feia ganes celebrar haver arribat al primer any de vida, perquè ni ha estat fàcil, ni el futur no està garantit. El CineCiutat es finança no només amb la venda d'entrades normal, sinó amb les quotes que paguen els socis. I són la base imprescindible.

Ja són 1.550 socis

Actualment, disposen de quasi 1.000 socis inicials, inscrits en el llançament del projecte. Amb unes quotes anuals de 100 euros, aquest gruix de persones hauran de renovar el carnet aquest estiu. Així mateix, compten amb devers 550 socis que s'hi han anat afegint des d'aquest gener. El gerent del cine, Javier Pachón, analitza les dades: "És ver que hi ha gent que no ha renovat, però també n'ha entrat de nova, així que estam satisfets. Amb aquest bloc d'entre 1.500 i 1.600 socis, creim que podem continuar".

Malgrat que inicialment llançaren la xifra de 2.000 socis, no haver-hi arribat no ha posat en risc la supervivència del cine. "Ara bé, en aquest projecte mai no podem dir que sobreviurem!", matisa, entre broma i lamentació, el gerent del CineCiutat.

Això no obstant, el projector encara s'encén, dia a dia. A final de mes, el CineCiutat rep una mitjana d'entre 3.500 i 4.000 espectadors. "Més o manco, un 40% dels assistents són socis i un 60%, no", comenta Pachón.

Entre els socis hi ha noms destacats del cinema, com el director Javier Rebollo. "Vaig fer una visita al cine i, abans de fer un cafè, ja era a la taquilla per fer-se'n soci!", recorda el gerent. També s'hi ha apuntat el director Nico Alcalá, qui recentment ha presentat Cosmonauta , a més del mallorquí Toni Bestard. "Bé, i Agustí Villaronga i Ventura Pons ens han donat suport incondicional!", precisa.

I és que el CineCiutat il·lumina com un far en la fosca nit que viu el sector cultural. De fet, són el referent del grup promotor d'un cine ciutadà a Saragossa, també a les antigues instal·lacions d'un cine de l'empresa Renoir. I de Majadaonda (Madrid), on preparen unes sales a imatge i semblança de Palma. Així mateix, han rebut telefonades de València, Sevilla, Gijón... "Però ara per ara som els únics que ho han pogut fer realitat", puntualitza Pachón.

En part, això ha estat possible gràcies al savoire faire de la cadena Renoir. "Varen tenir un comportament immillorable, perquè ens deixaren tota la maquinària de franc", cosa que, evidentment, suposà un estalvi en tecnologia que féu viable el projecte.

Adéu als 35 mm

Però una nova amenaça sobrevola ara l'Escorxador: l'apagada analògica, dels 35 mil·límetres a l'alta definició. No debades, les grans distribuïdores han fet via en el procés de digitalització dels films i cada pic envien menys pel·lícules en 35 mm. "Pareixia que l'apagada havia d'aplicar-se cap al 2014 o 2015, però nosaltres ja passam pena per trobar novetats en 35 mm", reconeix Pachón.

La cartellera que ofereixen ara està marcada no tant per quines pel·lícules volen exhibir, sinó per quines poden. "Perquè tenim dos handicaps: que sigui en versió original i que les distribuïdores ens les passin en 35 mm". Pachón matisa que els cines ja disposen de dues sales digitalitzades, de manera que estan en procés intermedi.

stats