Sis indrets on descobrir ’50 anys de cinema a Eivissa’

El cineasta i investigador eivissenc Enrique Villalonga coordina mitja dotzena d’exposicions en què durant aquest mes es mostren les pel·lícules rodades a l'illa entre 1949 i 1999

Aquest dijous, 9 de febrer, s’inaugura l’exposició ’ 50 anys de cinema a Eivissa. Mostra gràfica 1949-1999. Col·lecció Enrique Villalonga’. El cineasta i investigador eivissenc hi recull part de la documentació relacionada amb el rodatge i material gràfic utilitzat per promocionar els llargmetratges rodats a l'illa, que formen part de la seva col·lecció. En la presentació d’aquest projecte, Villalonga ha explicat que Eivissa, a partir dels anys cinquanta del segle XX, inspirà un gran nombre de personalitats del món del cinema i es convertí en un plató de nombroses pel·lícules que recorregueren el món i que són pràcticament desconegudes pel públic eivissenc.

La particularitat d’aquesta exposició resideix, però, en el fet que no es du a terme en un indret únic, sinó que la seva activitat se centralitza en una sala insular, Sa Nostra Sala, on es mostra una visió cronològica de tota l’illa, i després són tots els ajuntaments els encarregats de donar visibilitat a les pel·lícules rodades a cada un dels municipis. "El fet que hi hagi sis espais expositius diferents, la quantitat del material que s'exhibeix, més les activitats paral·leles que s'organitzen, fa que aquesta sigui l'exposició més ambiciosa que s'ha organitzat mai des d'aquesta conselleria", ha explicat el conseller de Cultura d’Eivissa, David Ribas.

Així, la mostra està dividida entre Sa Nostra Sala; la sala Refectori de l’Ajuntament d’Eivissa; el far de ses Coves Blanques, a Sant Antoni; el Centre Cultural de Jesús; la sala d’exposicions Can Curt, a Sant Agustí, i l’antic Ajuntament de Sant Joan. Tota una passejada pels cinc municipis que permetrà descobrir històries com les de ‘Ley del mar’, la primera pel·lícula rodada a Eivissa, l’any 1949, dirigida per Miquel Iglesias, i ‘Zarabanda bing, bing’, de José María Forqué, rodada el 1965. Eivissa no només va ser atractiu per als rodatges espanyols. En la dècada dels setanta trobam diverses produccions com ‘Léa, l’hiver’ (1971), de Marc Monnet; 'Hot Dogs auf Ibiza' (1978), de Max Pecás, i 'Summer Night Fever' (1978), de Sigi Rothemund.

Com no podia ser d’altra manera, la imatge de llibertinatge que a Europa es tenia de l’Illa Blanca també es deixa entreveure en algunes produccions com ‘Heisses Pflaster Ibiza’, una pel·lícula eròtica realitzada per Reiner Brönneke i Gina Jassen que probablement també tingué una versió pornogràfica i que es mostra al Refectori de Vila; i ‘L’escot’, rodada el 1986 per Antoni Verdaguer i que ara es pot conèixer de més a prop a Can Curt.

A banda d’aquestes exposicions, la mostra es complementarà amb activitats com conferències relacionades (la primera, el 16 de febrer a les 20 h a Sa Nostra Sala a càrrec del mateix Villalonga); projecció de pel·lícules com ‘La larga agonía de los peces fuera del agua’ (1969), que tindrà lloc el 20 de febrer a les 20 hores; i tallers com l’infantil, a càrrec de la pintora Romanie Sánchez el 18 de febrer d’11 a 13 hores, i un per fer el nostre propi curtmetratge a càrrec de la directora Daniela Cugliandolo.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF