Cultura 22/04/2012

Sis cares d'un detectiu camaleònic

2 min
Sis cares d'un detectiu camaleònic

1. Sidney Paget

El primer retratista oficial de Sherlock Holmes

Sidney Paget va il·lustrar les primeres aventures de Sherlock Holmes publicades a la revista The Strand el 1891 i el 1892. Els editors volien fer-li l'encàrrec al seu germà petit, Walter, però li van enviar la proposta a ell per error. Se li atribueixen la característica gorra de caçador i la capa que porta el personatge.

2. Basil Rathbone

Un actor superat per la fama del personatge

A la història de Basil Rathbone, el personatge es menja l'actor. Va interpretar Sherlock Holmes en 14 pel·lícules (del 1939 al 1946), fent de la seva interpretació un model per als seus successors, però la fama del detectiu va reduir a aquest paper tota la seva trajectòria.

3. Hayao Miyazaki

El creador d' El viatge de Chihiro va immortalitzar Holmes als 80

El mestre de l' anime va dirigir sis dels 26 episodis de la versió en dibuixos animats -i protagonitzada per gossos de totes les races- de Sherlock Holmes. Va armar Moriarty de ginys i vehicles molt pròxims al seu univers més personal.

4. Benedict Cumberbatch

Un Sherlock rabiosament i respectuosament actual

Després de la versió televisiva canònica que va emetre als anys 80, la BBC ha renovat l'imaginari del detectiu amb Sherlock (2010-2012) , una sèrie tan respectuosa amb l'original com exquisidament traslladada a l'actualitat. Benedict Cumberbatch i Martin Freeman ofereixen unes interpretacions de Holmes i Watson antològiques.

5. Jordi Palomé

Una visió original del mite que arriba del fred

Al nou còmic Sherlock Holmes i la conspiració de Barcelona ,Sergio Colomino i el dibuixant Jordi Palomé han defugit el recurs fàcil d'inspirar-se en el Holmes que Jeremy Brett va interpretar per a la BBC als anys 80 i s'ha basat en Vasili Livànov, l'actor que va interpretar Sherlock Holmes a Rússia.

6. Robert Downey jr.

La versió més canalla de les aventures del detectiu

A les ordres de Guy Ritchie, Robert Downey jr. ha encarnat el 2009 i el 2011 un Holmes passat pel sedàs tarantinià, amb trets del cinema d'acció i no tan espigat.

stats