PATRIMONI
Cultura 05/06/2013

Sineu lluita per recuperar El seu antic cinema cremat

Volen ubicar-hi el Centre d'investigació escènica (C.IN.E)

Javier Matesanz
3 min

SineuOld Cinema Market. Amb aquesta denominació internacional, per tal de captar no només el públic local, sinó també el turístic que s'acosta nombrós els dimecres al mercat tradicional de Sineu, un dels més populars del centre de l'Illa, les companyies Res de res i En blanc han posat en marxa una iniciativa tan original com ara pionera en matèria de finançament cultural. D'aquesta manera, volen recuperar un espai emblemàtic de la localitat, l'antic cinema, que està tancat i abandonat després d'haver-se cremat ja fa molts anys, i convertir-lo en un Centre d'investigació escènica -C.IN.E seria el seu oportú acrònim- del qual pugui treure profit tot el sector de les arts escèniques insulars.

Però això ve de més enrere, així que anem per parts. Res de res i En blanc són dues companyies de teatre amb una llarga i prestigiosa trajectòria teatral, encapçalades per Biel Jordà i Marta Barceló, ambdós amb residència a Sineu. Va ser fa ja dos o tres anys quan decidiren recuperar les instal·lacions de l'antic cinema del poble per convertir-lo en la seva seu creativa i per obrir-lo a la professió, tant per fer-hi residències com per desenvolupar-hi trobades d'intercanvi cultural o, simplement, com a espai d'assaig a l'abast de les companyies que ho sol·licitassin. Una inversió milionària que les arts escèniques, des de la iniciativa privada, no poden assumir sense ajudes. I són poques les subvencions en els temps que corren. Un panorama que, no obstant això, no els intimidà i molt manco els aturà.

I aquí arriba l'innovador concepte de mercat, l'Old Cinema Market, de què parlàvem al començament.

La restauració de l'edifici del cinema està projectada en diferents fases i la primera ja està executada, però no del tot pagada. S'han esbucat totes les restes metàl·liques de les antigues llotges del cinema, s'ha recuperat l'aljub original i s'ha cobert l'espai amb una moderna teulada aïllant i que garanteix la insonorització. Una inversió total de 120.000 euros, dels quals una subvenció europea del programa Leader de compensació de zones no costaneres n'ha aportat 49.500.

"No renunciam a la il·lusió"

Marta Barceló ho pot dir més fort, però no més clar: "En aquests temps de pessimisme, en què res no funciona i tot sembla impossible, és quan no es pot renunciar a les il·lusions. Això ha de ser l'única cosa que no ens puguin llevar; i la rehabilitació del C.IN.E és el nostre somni".

D'aquesta manera, la nova temptativa consisteix a fer el seu propi mercat dins el mercat del poble. Tots els dimecres, de maig a octubre, l'edifici del C.IN.E s'omplirà de paradetes artesanes ben igual que els carrers de la localitat, però pagant el lloguer de l'espai al centre de cultura i no a l'Ajuntament. L'oferta d'aquests comerciants tindrà un atractiu afegit per a tots els visitants, perquè cada mitja hora, dins el mateix recinte i de manera gratuïta, es representarà una peça d'un quart d'hora de durada per complementar l'oferta i amenitzar l'estada de tots els presents. I entre actuació i actuació, música en directe de John Cilvetti de 9 del matí fins a les 14 hores.

Les peces previstes són tres: una de dansa vertical (la foto capta un moment d'aquest espectacle), una de trapezi de circ i música en directe, i una altra de coreografies musicals fetes amb bandes sonores de cinema, per tal de relacionar l'obra amb l'esperit original de l'edifici.

Lògicament, són peces produïdes per les companyies amfitriones i, dirigides per Biel Jordà, estan interpretades i/o executades per Alekhandro Ansari, Sandra Mayol i Marta Barceló.

Per ajudar a tirar endavant el projecte, s'hi poden fer aportacions en una urna disposada amb aquest fi i consumint al bar del C.IN.E.

stats