NOVETAT EDITORIAL
Cultura 18/11/2011

Shakira i Piqué arrosseguen les masses a la llibreria

Laura Serra
3 min
Joan Piqué, amb Jordi Basté i mitja família, va quedar envoltat per un núvol de càmeres de la premsa del cor, esportiva i cultural.

BARCELONAAmb el carnet de premsa a la boca per poder accedir a la sala cultural de la Casa del Llibre, els impuntuals aconseguim obrir-nos camí entre la multitud que fins i tot s'encasta a un vidre per arribar a veure... la presentació d'un llibre. No cal dir que en l'últim segle aquest deu ser l'acte que ha convocat més entusiasme a la llibreria: més d'un centenar de convidats asseguts a la sala -cares conegudes com Helena Rakosnik, Manel Estiarte, Magda Oranich, Sol Daurella, Cesc i Puyol- i un centenar més de persones donant-se empentes, entre periodistes i algunes fans que s'han aconseguit colar.

La notícia de la nit: Gerard Piqué i Shakira són a la primera fila de la sala donant-se la mà (adéu rumors de ruptura). La notícia eclipsada: Joan Piqué, empresari, presenta el seu debut novel·lístic, Dues vides (Edicions 62 / Temas de Hoy). Com en una novel·la de suspens, l'acte va pujant de to. Al primer capítol, l'editora Pilar Beltran explica com va arribar a les seves mans fa nou mesos un manuscrit d'un autor novell de cognom conegut "que no la va avorrir gens" i "que com a novel·la d'entreteniment funciona".

Al segon capítol, el periodista Jordi Basté ja dóna més detalls sucosos de com el fill famós de l'autor li va demanar que presentés la novel·la. "El Gerard em va dir: «Nano, llegeix-te-la. A mi m'ha agradat molt. És genial, nano»", explica. I tot seguit assegura que, com li havia avançat Piqué júnior, en les 332 pàgines de Dues vides tot succeeix de manera vertiginosa: un tio que va als Estats Units per vendre una patent, un assassí, un dolent, un avió que cau, un alcohòlic, un fill bastard... El periodista, avesat a fer frases curtes i clares per la ràdio, fins i tot deixa anar uns eslògans, estil anunci de Coca-cola, per animar a comprar una novel·la que "es llegeix molt ràpid, que enganxa, que no és per a lletraferits, ni per a crítics molt crítics". I a l'alineació dels lectors hi col·loca: 1. "Els que viuen amb estrès, és a dir, tots". 2. "Els que els agraden els culebrons". I 3. "Els fans de Falcon crest i Dallas, perquè aquí els dolents són molt dolents, els bons molt bons i els tontos molt tontos". A més, el llibre, segons Basté, és "un homenatge a la seva família", perquè tots els personatges porten noms de casa seva: Montserrat (la dona), Marc i Gerard (els fills), Míriam (que és com es diria el futbolista si hagués estat nena) i una tal Shakira, cantant.

I a l'últim capítol de la nit, la resolució del cas: un parlament íntim i sentit en què Joan Piqué exalça els seus orígens humils. "Sóc conscient de qui sóc i d'on vinc", comença. És l'últim de quatre germans, fill de Sant Guim de Freixenet, a la Segarra, fill del Pepet i la Lina, que era a primera fila somrient. Piqué s'emociona quan recorda un pare "que, com diria en Pep Guardiola, s'aixecava d'hora per tirar-nos a tots endavant" i "que va morir quan en Gerard començava a despuntar". Piqué dedica Dues vides a la seva dona (més llàgrimes) i després a "dos fills meravellosos, sanots, de bona pasta". I, per fi, a l'"espectacular" Shakira: "Casi te queremos tanto como Gerard". Cops de colze per fer la foto de família i un dispositiu policial per escapar-se de la llibreria. Els vianants se sorprenen de veure una gentada a les portes d'una llibreria. El sector editorial està salvat.

stats