FIRA D'ART
Cultura 27/05/2011

Sexe, política i Belén Esteban a la Swab

Antoni Ribas Tur
2 min
Samuel Salcedo crida davant una de les seves escultures per foragitar la crisi i invocar uns bons resultats econòmics per a la fira.

BarcelonaLa política, el sexe, la religió i la mort són temes que, en tractar-los els artistes, solen convertir-se en carn de portada i titulars. Ahir, però, l'obra més comentada durant la presentació de la quarta edició de la Swab, la fira internacional d'art contemporani de Barcelona, que obre les portes avui al pavelló 2 de la Fira de Barcelona fins diumenge, va ser un nu de mides gairebé naturals d'Esteban. Mentre que els informatius ja ho han ensenyat tot, Steve Gibson ha gosat representar el que encara no s'havia vist: la inefable col·laboradora televisiva completament despullada. Aquest no és l'únic exemple de com els personatges mediàtics més recents ja s'han escolat al camp de l'art. Sito Mújica presenta a la també barcelonina galeria Tres Punts un retrat del model Rick Genest, un dels protagonistes del videoclip de la cançó de Lady Gaga Born this way . Crida molt l'atenció la rapidesa amb què aquest noi tatuat de dalt a baix ha estat captat pel món de l'art.

La Swab, com ja indica el seu nom, té una clara vocació internacional. Enguany hi participen 48 galeries de 13 països, un 60 per cent de les quals són internacionals. De catalanes, n'hi ha onze. I de la resta de l'Estat, nou. Entre els participants internacionals més curiosos s'hi troben Arte Cocodrilo, una galeria de Monterrey regentada pels mateixos artistes, i el col·lectiu francès de comissaris Lab'Bel. Com que depenen del grup Bel -productor, entre d'altres dels formatgets La Vaca que Ríe- els seus membres tenen l'humor i la impertinència entre les seves consignes de treball. A la Swab han estat els encarregats de seleccionar les sis galeries que formen part dels Art Project, una de les novetats d'enguany de la fira. Dins aquest programa cadascuna de les galeries seleccionades presenta l'obra d'un sol artista.

La meva primera fira d'art

Una altra de les novetats de l'edició d'enguany de la fira és el programa Myfaf (que ve de "la meva primera fira d'art" en anglès), un programa que ha donat l'oportunitat a quatre galeries amb menys de dos anys d'existència a participar per primera vegada i de franc en una fira d'art. La idea inicial era que el comitè de la fira només en seleccionés una, però com que es van rebre moltes sol·licituds i molt bones, va explicar Joaquín Díez-Cascón, el director de la Swab, els membres del comitè van acabar seleccionant-ne quatre.

Tal com ha de ser, les obres d'art d'una fira hi són per ser venudes. I aquest fet sembla haver passat per damunt de la innovació i el risc que es podria esperar d'una fira dedicada a l'art emergent. Entre moltes obres potser massa decoratives i algun foc d'artifici, la galeria ADN de Barcelona en presenta una del col·lectiu Democracia, Ser y durar , tan sòbria com punyent: les fotografies de les tombes de diversos militants de l'esquerra al cementiri civil de l'Almudena.

stats