Publicitat
Publicitat

Sergio González Rodríguez guanya el 42è Premi Anagrama d'assaig amb 'Campo de guerra'

El periodista i escriptor mexicà critica el triomfalisme amb què s'ha rebut la revolució tecnològica sense tenir en compte els efectes que té sobre la vida de les persones

El perodista i escriptor mexicà Sergio González Rodríguez ha guanyat el 42è Premi Anagrama d'assaig amb 'Campo de guerra', una mirada crítica al triomfalisme amb què s'ha rebut la revolució tecnològica. Aquesta tecnofília, subratlla l'autor, dóna prioritat als esquemes de negoci i de producció per davant dels drets de les persones i . El finalista del guardó, dotat amb 8.000 euros, és 'Historia descabellada de la peluca', del també mexicà Luigi Amara. Dels 133 originals que es van presentar al guardó, sis van quedar finalistes. Tres d'ells eren espanyols, dos mexicans i un peruà.

"No estem comprenent els efectes de la revolució tecnològica" diu González Rodríguez. Per a l'autor "la tecnologia sempre té un amo" i el seu objectiu passa per la refundació del capital sense cap garantia pel els drets ciutadans. "El món del futur serà molt asimètric en el terreny de les llibertats personals", diu l'autor, que posa l'accent en què la societat s'està convertint en una víctima i que no tindrà la capacitat de fer de contrapès en aquesta situació. "L'espai privat com a tal ja on existeix des de que una persona és vigilada quan navega per Internet". L'obra analitza la tendència encapçalada pels Estats Units que, "amb el pretext de combatre el terrorisme arreu del món, ha imposat el control i la vigilància a partir de plataformes militars i ha imposat progressivament l'ordre de les grans corporacions mundials, la sinergia absoluta de les quals amb l'espionatge s'ha revelat en els darrers temps".

'Campo de batalla' és la culminació de la trilogia que González Rodríguez ha dedicat als fenòmens extrems en la societat actual. El 2002 va publicar 'Huesos en el desierto', sobre les dones assassinades a Ciudad Juárez i el 2009 'El hombre sin cabeza', sobre les decapitacions i usos rituals de la violència per part de grups criminals mexicans. Tots dos llibres estan publicats per Anagrama.

Pel que fa 'Historia descabellada de la peluca', Jorge Herralde, el director d'Anagrama, diu que és una sàvia combinació d'erudició i sentit de l'huor sobre els episodis protagonitzats per perruques al llarg de la història.

El jurat del 42è Premi Anagrama d'assaig va estar format per, Román Gubern, Xavier Rubert de Ventós, Fernando Savater, Vicente Verdú i Jorge Herralde.PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF