Sebastià Bennasar: "El que defensa Miquel Montoro xoca frontalment amb el model d'explotació turística"

L'escriptor i periodista ha publicat un llibre periodístic en què, a partir de la figura del youtuber mallorquí, planteja altres formes de viure

Miquel Montoro, el símbol d'una revolució vital? no és només un llibre sobre el youtuber mallorquí més cèlebre, sinó que va més enllà: planteja reflexions sobre un altre tipus de vida possible. "Volia utilitzar la figura de Montoro per plantejar interrogants, explica Sebastià Bennasar, autor de l'obra, que ha estat editada per Pagès Editors en català i castellà.

Podem canviar les maneres de consum? Com són les noves ruralitats? Hi ha una Mallorca buida? Es pot viure del camp a Mallorca actualment? Aquests són alguns dels interrogants de Bennasar recull en el seu relat periodístic. Per respondre'ls, hi inclou les reflexions d'experts en diferents àmbits, com els periodistes Carles Domènec o Antoni Trobat, l'exconseller d'agricultura Joan Mayol, el geògraf Climent Picornell o la presidenta de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells, entre d'altres. "Quan acabi de llegir el llibre, el lector es plantejarà quin model de vida té. Què està fent amb la seva vida i si hi pot fer alguna cosa", assegura l'autor.

El llibre està escrit abans del coronavirus. S'acabava d'imprimir tot just el 12 de març i va quedar confinat al magatzem fins aquest juny, quan s'ha pogut començar a distribuir. Mai no hauria esperat Bennasar que molta gent es començàs a fer les mateixes preguntes que ell recull a l'obra a causa d'una pandèmia. Posa com a exemple el consum al petit productor: "Molta gent ha descobert que pot comprar al pagès. I estic segur que un percentatge important de gent que mai havia comprat una cistella ecològica, ara, si pot, continuarà fent-ho".

Per a l'autor, "Miquel Montoro ha posat damunt la taula el debat de si es pot viure d'una altra manera". I la pregunta clau, per a ell, és la següent: "Si Miquel Montoro quan sigui gran vol viure del camp, podrà fer-ho?". I respon: "És molt difícil. Té més possibilitats de viure de la mecànica que del camp. I això no hauria de ser així. Hauríem de fer el possible que, si un jove vol ser pagès, ho ha de poder ser, sense morir-se de gana, perquè ara mateix fer de pagès és morir-se de gana".

Les claus fonamentals de l'èxit són la sinceritat i haver trobat un nínxol de mercat, diu Bennasar. "Sobretot al principi, perquè feia vídeos del que li agradava fer i ja està. I per a la gent de la seva edat, veure un jove de 12 o 13 anys fent vídeos del camp era al·lucinant; gent que mai havia vist una tomatiguera ni sabien el que era una aixada o foravila", apunta. 

Sobre els detractors, Bennasar parla bàsicament de "gent de Palma que no se sent representada per ell". I alerta que això "és un gran perill, perquè el que defensa Montoro xoca frontalment contra el model d'explotació turística que tenim aquí". Veu "absurd", d'altra banda, el debat sobre els vídeos en castellà. "A més del fet de posar-se amb un nin de 14 anys, crec que l"l'hòstia pilotes' ha fet més per estendre el català al món que les campanyes de la Generalitat", opina. "Molts dels seus fans li deien que ho fes en català i ho subtitulàs, i ara ho està fent així", tanca.

Bennasar presentarà Miquel Montoro, el símbol d'una revolució vital?, el 13 de juliol a la Llibreria Ona de Barcelona, i el 23 del mateix mes estarà a la mateixa ciutat pel nou Sant Jordi. A Mallorca, la presentació serà a la Llibreria Embat de Palma, però encara no té dates. Com que també s'edita en castellà, preveuen dur-lo de gira per altres llocs de l'Estat a partir de setembre.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF