Cultura 23/04/2014

Lectors i escriptors prenen el carrer en un Sant Jordi radiant

Artur Mas elogia l'esperit cívic del dia del llibre i la rosa mentre Sáenz de Santamaría es reuneix amb editors a la delegació del govern espanyol. El Govern li diu que "el dia per conèixer l'opinió dels editors no és avui"

Ara
3 min
La Rambla plena de gom a gom, com en els millors Sant Jordi / XAVIER BERTRAL

BarcelonaHa sortit el sol després de la pluja dels últims dies, i el Sant Jordi ha esclatat, radiant, com el dels millors anys, amb una gentada remenant i comprant llibres de parada en parada. Al centre de Barcelona, i al de les principals ciutats del país.

Els llibreters veuen la diada amb esperança, com l'inici de la recuperació del sector. Esperen vendre 1,4 milions de llibres. Els floristes esperen vendre 6 milions de roses. El president Artur Mas ha elogiat l'esperit cívic i pacífic amb què Catalunya "fa i farà les coses" mentre la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, l'ha contraprogramat, per primer cop, en un acte a la delegació del govern espanyol. Els editors, alguns molestos pel "protagonisme" de la número dos del govern espanyol, li han regalat el llibre 'Tot el que cal saber sobre la literatura catalana'.

Així s'està vivint la diada. Aquí podeu seguir-ho en directe.

Escriptors i lectors, els protagonistes

Els principals escriptors del país signen des de primera hora a les paradetes instal·lades al centre de Barcelona. Fins al vespre el Gremi de Llibreters no donarà la llista dels més venuts. És un Sant Jordi dedicat a Gabriel García Márquez, Joana Raspall i Joan Vinyoli, i que se celebra 450 anys després del naixement de William Shakespeare. La novel·la històrica i el Tricentenari es perfilen com a grans protagonistes de la diada. Els llibres polítics sobre el procés independentista també es faran un lloc entre els més venuts. Sant Jordi és una jornada important per a llibreries, editorials i floristes, que esperen que els números siguin positius. També ho és per a les persones que han fet de la literatura ofici i passió, tant per a les que signen dedicatòries, com l'etern Josep Maria Espinàs, com per a les que mantenen les distàncies, com la invisible Marta Rojals. Autors sense estand i personatges literaris, entre els que signaran avui.

Mas elogia l'esperit cívic

El president de la Generalitat ha elogiat l'esperit cívic, pacífic i unitari amb què Catalunya "fa i farà" les coses. En la seva declaració institucional des del Palau de la Generalitat, abans de presidir la tradicional missa de Sant Jordi a la seu presidencial, Mas ha eludit gairebé tota càrrega política en les seves paraules i s'ha limitat a fer una crida a la ciutadania perquè gaudeixi de la festa de la rosa.

Editors i llibreters, molestos amb la vicepresidenta espanyola

La vicepresidenta espanyola s'ha reunit aquest matí amb representants del sector editorial. El Gremi havia demanat trobar-se amb Sáenz de Santamaría per seguir debatent sobre la Llei de propietat intel·lectual, el saló Líber i l'IVA cultural. Fonts de l'entitat han explicat que hi ha malestar perquè ningú els va comunicar oficialment que la reunió es feia coincidint amb la diada de Sant Jordi, convocada per iniciativa de La Moncloa. Durant la reunió, la vicepresidenta espanyola s'ha compromès a millorar la fiscalitat dels productes culturals. El president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, Albert Pèlach, s'ha queixat del "protagonisme" que ha volgut agafar Sáenz de Santamaría "quan el protagonista d'avui són els llibres i les roses". El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha dit que "el dia per conèixer l'opinió dels editors no és avui".

Solidaritat amb la vaga a l'FNAC

Una trentena d'escriptors s'han negat a firmar llibres davant l'FNAC de plaça Catalunya, en solidaritat amb la vaga que han convocat els treballadors per protestar per les seves condicions de treball. De moment, són 16 els escriptors que han deixat buides les cadires però es preveu que els que hi ha convocats a la tarda tampoc hi vagin.

stats