Publicitat
Publicitat

Els llibreters aparquen el rànquing dels mediàtics de Sant Jordi per evitar polèmiques

El Gremi recuperara el sistema de classificació tradicional dels més venuts: 'ficció' i 'no ficció'. L'any passat, autors com Pilar Rahola es van enfurismar en veure que la seva novel·la quedava exclosa de la llista general

Després de la polèmica del Sant Jordi de l'any passat pel fet que el Gremi de Llibreters publiqués una llista dels més venuts de la diada en què feia distincions entre autors mediàtics i no mediàtics, aquest any els llibreters han decidit tornar al sistema de classificació de sempre: 'ficció' i 'no ficció'.

La polèmica es va fer gran quan la periodista Pilar Rahola va dir que trobava "molt indecent" i "una imbecil·litat" que s'hagués inclòs la seva novel·la 'El carrer de l'Embut' a la llista de vendes d'autors mediàtics. El sector va classificar els autors en dues llistes: una de general i una de mediàtics. "M'han menystingut, no es pot jugar amb l'obra de la gent d'aquesta manera", v a dir a RAC1. "Ens van fer mal a l'Albert [Espinosa] i a mi deliberadament". Després de les queixes, el Gremi va fer pública una nova llista sense distincions entre mediàtics i no mediàtics.

És el que tornarà a fer aquest any el Gremi de Llibreters per evitar més enrenou, segons ha explicat el president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura, a l'ACN. Segons Daura, es va cometre "un error de comunicació i hi va haver gent que es va considerar castigada". "Deixarem les polèmiques per a altres coses més importants i aquest any recuperarem la classificació tradicional de ficció i no ficció", ha explicat.

El Gremi de Llibreters preveu vendre 1,4 milions de llibres aquest Sant Jordi, una xifra similar a la de les dues últimes edicions. El seu president ha explicat a l'ACN que, tot i que la tendència general de vendes és a la baixa, Sant Jordi representa "un parèntesi". Així, esperen mantenir la facturació de l'any passat, que va ser de 18,3 milions d'euros, una xifra que representa entre el 5% i el 8% del total de vendes anuals.

Posicions poc privilegiades

Daura ha lamentat que alguns ajuntaments situïn els llibreters en posicions "no gaire visibles" durant la jornada i ha posat d'exemple Tarragona, on, segons ha explicat, hi ha una "petita controvèrsia" entre l'Ajuntament i els llibreters perquè la posició que ocupen a les Rambles "no és prou favorable". "No és que els llibreters tinguem l'exclusiva de Sant Jordi, però sí que és el nostre gran dia", ha recordat.