El 155 deixa un Sant Jordi descafeïnat al Palau de la Generalitat

Torrent crida a "no oblidar" els presos polítics en una diada "inusual" i "diferent"

L'aplicació de l'article 155 ha fulminat les tradicions de Sant Jordi al Palau de la Generalitat. La missa del cardenal Juan José Omella no tindrà lloc aquest any, tal com ha avançat 'La Vanguardia' i ha confirmat l'ARA, després de tres dècades en què cada 23 d'abril la capella, situada a la galeria Gòtica i anomenada 'Sant Jordi', allotjava la cerimònia. Fonts de l'Arquebisbat de Barcelona recorden que l'encarregat de convocar la missa és el mateix president de la Generalitat, atès que se celebra en una capella privada i que el que han fet cada any és atendre la invitació. Tanmateix, continuaran amb la seva activitat prevista per Sant Jordi amb la missa de les 19 h a la catedral de Barcelona, dedicada al patró de Catalunya. Tampoc es farà la benedicció de roses de les entitats socials. 

La celebració institucional tampoc comptarà amb la recepció de la pubilla i l'hereu per part del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, cessat pel govern espanyol i exiliat ara a Berlín. Tampoc es rebran als gremis de pastisseria i flequers perquè facin l'entrega dels pastissos i pans de Sant Jordi. El Palau, però, celebrarà una jornada de portes obertes i a la part alta de l'edifici hi haurà un concert de carilló a les 12 h i a les 18 h que seran més llargs de l'habitual, en honor a la festivitat. A més, hi haurà una ballada de sardanes a la plaça Sant Jaume.

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ho ha justificat tot plegat per mantenir "el respecte a la pròpia institució" i ha donat les culpes a l'independentisme per no haver format govern abans de Sant Jordi i aixecar, així, l'article 155. "Ens hagués agradat que se celebrés amb normalitat Sant Jordi, però ningú ocupa la presidència de la Generalitat i el mes adequat és no fer actes institucionals i mantenir activitats al llarg del dia", ha defensat. 

Acte de commemoració al Parlament

La tradició que sí que s'ha mantingut és la del Parlament, i aquest divendres s'ha fet l'acte de commemoració al pati de la biblioteca de la cambra catalana. En el seu discurs, Roger Torrent ha demanat "no oblidar" els presos polítics en la jornada cultural de dilluns. "N i la anormalitat institucional i política ni la injustícia que pateixen els que estan privats de llibertat ens ha de fer renunciar a l'alegria, el somriure i la llibertat de la festa de Sant Jordi", ha assenyalat Torrent. Ha insistit que es tracta d'una diada "diferent" i "inusual" perquè "no hi ha govern". "Ni tan sols un de provisional, atesa l'aplicació del 155", ha manifestat. 

EDICIÓ PAPER 19/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF