02/01/2021

Que Sant Jordi torni a ser per Sant Jordi

2 min
La llengua i les reedicions, protagonistes de la Setmana del Llibre en Català

INCERTESA. Ni tan sols sabem si Sant Jordi serà el dia de Sant Jordi: així d’aclaparadorament obert es presenta l’any. També la cultura depèn de la vacuna. Nick Cave va cancel·lar el concert del 27 de maig a Barcelona, però Elton John en té previstos dos a finals l’octubre. Entremig, els grans festivals de primavera i estiu, que van ser ajornats el 2020, ja tenen dates marcades al calendari del 2021. Però que vagin a missa, encara s’ha de veure. I ves a saber amb quines condicions es podrien fer, tot i l’escletxa que obre l’estudi de la Sala Apolo (amb cap contagiat).

FRAGILITAT. El tòpic diu que quan un artista es queda sense feina se’n va a fer de cambrer. Ara que ni tan sols els queda aquest refugi, el panorama laboral per a molts és desèrtic, devastador. A un any pràcticament en blanc s’hi sumarà un 2021 que, en general, servirà per repescar el que ha caigut el 2020. Els productors tenen l’aixeta tancada -lògic: la reacció del públic és imprevisible-, les ajudes no compensaran un any nefast -tot i arribar a 51,2 milions només del departament de Cultura- i no seria estrany veure professionals que abandonen. Semblava impossible, però mai diguis mai: les condicions laborals en la cultura encara seran més precàries, sobretot si no s’accelera l’aprovació de l’Estatut de l’Artista.

RETARDS. El 2021 començarà en realitat la tardor del 2021. Serà quan arribaran el West Side story de Spielberg, Matrix 4, Missió: Impossible 7 i Dune. Això, esclar, si no han tancat les sales de cine i algunes cadenes. També s’esperen les grans apostes teatrals, com els musicals Cantando bajo la lluvia de Manu Guix i Àngel Llàcer i el mític Golfus de Roma de Sondheim de la mà de Daniel Anglès i Focus. L’obertura de l’espectacular Museu Munch d’Oslo també s’ha posposat fins al 2021. Ara que, per retard faraònic, el del Gran Museu Egipci del Caire: el més gran del món, de la mida d’un aeroport, havia d’obrir fa una dècada.

I ALEGRIES. El llibre es demostra una vegada més com un invent meravellós i infal·lible, i surt indemne del 2020. Així que cal encomanar-se a les noves llibreries que obriran, com la Finestres (Barcelona) i La Fatal (Lleida), i frisar pels nous títols d’Eva Baltasar, Josep Maria Esquirol, Joan Margarit, Sánchez Piñol i tants d’altres. I espero que el 2021 es conjugui en femení: es digui Rosalía o Adèle, Carme o Carla. La Portaceli serà la primera dona dirigint el Teatre Nacional i la Simón estrenarà nou film, Alcarràs.

stats