EXPOSICIÓ

Sam Shaw és més que el fotògraf de Marilyn Monroe

La Misericòrdia acull una exposició sobre l’autor de les imatges més emblemàtiques d’estrelles de Hollywood dels anys cinquanta

Sam Shaw va ser l’ull darrere la càmera que va congelar algunes de les fotografies de les estrelles de Hollywood més emblemàtiques del segle passat. Però no només això, el fotògraf novaiorquès va fer de productor, dibuixant i fotoperiodista al llarg de la seva prolífica carrera. Divendres es va inaugurar a la Misericòrdia, a Palma, una exposició centrada en la seva obra (del 1912 fins al 1999), que ocupa les quatre plantes de l’espai expositiu del centre.

El fotògraf de les estrelles

La planta baixa acull un monogràfic sobre Marilyn Monroe, a qui va conèixer l’any 1951 quan ni ella ni ell no eren encara persones reconegudes. A partir de llavors, va començar un fort i llarg vincle d’amistat i col·laboració professional que va fer néixer algunes de les imatges més famoses del segle XX, com la ‘falda voladora’.

Els seus treballs en l’època de productor, en la dècada dels seixanta, es mostren a la segona planta. La primera, Paris Blues (1961), va ser protagonitzada per Paul Newman i Sidney Poitier. Abans de fer de productor, el seu nom ja era prestigiós pels retrats singulars a les estrelles de Hollywood, alguns dels quals es poden veure a la tercera planta expositiva.

Shaw va començar a treballar en la indústria del cinema als anys cinquanta i va fotografiar personalitats com Humphrey Bogart, Woody Allen, Marlon Brando, Alfred Hitchcock, Sofia Loren, Ingrid Bergman i Frank Sinatra, entre molts altres.

How America Lives

La seva obra menys famosa és la dels anys quaranta, quan feia de fotoperiodista. Treballar per a la revista Collier’s li va permetre viatjar pels Estats Units i documentar les vides de les persones ‘comunes’, unes imatges amb què després va crear la sèrie How America Lives. Hi mostra miners de carbó de Virgínia, protestes pels drets civils a Missouri, músics de jazz a Nova Orleans, dones en fàbriques durant la Segona Guerra Mundial, entre d’altres.

Després d’anys de rodar arreu del món, l’exposició atura a Mallorca fins al 31 d’agost i es pot visitar gratuïtament. Les seves filles, Edie Marcus i Meta Stevens, han viatjat a l’illa per a la inauguració. “Als museus o galeries d’art només hi ha fotografies de Marilyn, per això estam molt contentes amb aquesta mostra, perquè conté altres treballs seus, com els de fotoperiodista”, va dir Meta Stevens. Shaw va visitar Espanya -l’exposició recull algunes fotos de bous i espectacles flamencs- però no Mallorca, encara que les seves filles asseguren que li hauria agradat retirar-se a la vora de la Mediterrània.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF