Publicitat
Publicitat

Música

Torna la polèmica a la SGAE

Una part dels socis demanen rebutjar els comptes del primer exercici de gestió d'Antón Reixa. Les pèrdues són de gairebé dos milions d'euros

La pau a la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) ha durat menys d'un any. Després de l'assemblea general de socis de dimecres, torna a haver-hi controvèrsia: una part dels socis volen que els comptes del primer exercici de gestió d'Antón Reixa siguin rebutjats. Fa un any el clima era molt diferent i l'assemblea general de socis, la primera celebrada sota la presidència de Reixa, que llavors portava només dos mesos al capdavant de l'entitat, va confirmar gairebé per unanimitat (98,53%) els comptes corresponents al 2011, exercici en què l'entitat va perdre 4,6 milions d'euros.

La SGAE semblava unida davant les mesures de regeneració que havien d'afrontar per passar pàgina als esdeveniments registrats ara fa dos anys després de la detenció de diversos dels seus exdirectius, entre ells, Eduardo Bautista, en relació amb la investigació que encara segueix l'Audiència Nacional sobre un suposat desviament de fons de l'entitat.

Les infraccions televisives: el detonant

Però des de fa uns mesos la situació ha canviat: el detonant sembla ser una carta que Antón Reixa va enviar als socis advertint de suposades infraccions en el repartiment dels drets de televisió en relació amb l'anomenada "execució humana secundària". Així es coneixen "els instrumentistes que, de manera inaudible, es poden sentir als magazins televisius i els espais d'atzar i altres serveis a les matinades".

Segons el president de la SGAE, a la llista de compositors amb millors ingressos de l'any passat apareixen en primer lloc "una creixent nòmina d'autors (reals o presumptes) amb noms absolutament desconeguts per al gran públic", fet que resta ingressos als altres socis.

Poc després, el consell de direcció de la SGAE va aprovar obrir diligències prèvies informatives contra 11 socis per concretar si hi havia infraccions que poguessin ser sancionades i va acordar corregir el reglament de repartiment dels drets que genera la música de les televisions. La carta ha provocat un "terratrèmol" a l'entitat, començant per la junta directiva, en la qual hi ha membres que s'han mostrat contraris a la iniciativa.

Des de fa deu dies, i escalfant motors per a l'assemblea general de dimecres, s'han desenvolupat assemblees autonòmiques en els últims dies, on ja s'han escenificat tensos debats en què membres de la junta directiva com José Miguel Fernández Sastrón, rival d'Antón Reixa en les eleccions a la presidència, han qüestionat la seva gestió i els comptes del 2012. Segons l'informe de gestió que Reixa exposarà davant els socis, aquests comptes reflecteixen unes pèrdues de 1,8 milions d'euros.

Segons Reixa, calia compensar a través del repartiment les reduccions en el cobrament de drets, de la inversió publicitària en televisió i ràdios privades, de la venda de suports, dels ingressos de les sales d'exhibició i del "desastre" per la remuneració en còpia privada (un 79,1% menors), fet que ha suposat un descens en els ingressos comercials de 268.200.000 euros, un 16,2% menys.

També l'Associació de Compositors i Autors de Música (ACAM) ha criticat aquest balanç i ha destacat "el descens de la recaptació en 53 milions d'euros i l'encariment del funcionament de l'entitat, que ha passat de 60 milions a 80 milions d'euros".

Els llibres que ens fan grans

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF