TEATRE
Cultura 01/08/2013

La SGAE flexibilitza el 10% de drets d'autor que s'aplica al teatre

El sistema tarifari rebaixaria el percentatge a cobrar en funció del tipus d'espectacle, la capacitat de la sala de teatre i la mida de la població on es representi l'obra

Efe
2 min
El Grec perd públic però  la venda d'entrades resisteix

MADRIDLa Societat General d'Autors i Editors (SGAE) ha aprovat un nou sistema tarifari per al repertori dels drets d'autor dels textos teatrals que s'adaptarà al tipus d'espectacle, capacitat de la sala de teatre i volum de la població on es representi l'obra. Les noves tarifes neixen amb la intenció de "garantir l'accés i desenvolupament del negoci escènic", així com per "adequar-les a les diferents realitats que presenta el sector, especialment als espais alternatius o petits ", ha informat la institució en un comunicat.

La tarifa habitual és d'un 10% sobre la taquilla però podria reduir-se en alguns casos. "Quan es donin supòsits que impedeixin aplicar aquesta xifra, s'establiran uns preus mínims en funció d'una sèrie de factors que tindran en compte la capacitat del recinte, mida de la població i tipus de l'espectacle", ha especificat la SGAE. L'objectiu no és recaptar menys sinó, precisament, assegurar un cobrament mínim donades les circumstàncies "adverses" que afronten els creadors escènics per ser retribuïts.

"No és el mateix un auditori de 5.000 butaques a Madrid o Barcelona que una sala alternativa de 50 en pobles o ciutats menors, pel que considerem que el sistema tarifari impost s'ha d'adequar a la situació actual per garantir la vida del sector", ha precisat a Efe el gerent d'Arts Escèniques de la SGAE, Sydney Borjas.

Així, "en les representacions de teatre i dansa en sales de fins a 90 butaques, l'aplicació variarà des dels 28 euros imposats a Madrid i Barcelona, fins als 24 euros en les àrees metropolitanes i 20 euros per a la resta". El mateix passa amb les representacions dramàtico-musicals, les titelles i pantomimes, i els recitals de poesia i lectures dramatitzades. Per exemple, "en el cas d'un espectacle dramàtico-musical amb un aforament màxim de 150 persones, a Madrid i Barcelona s'establirà un preu recaptatori de 76 euros, en àrees metropolitanes serà de 65 i per a la resta de 55 euros", ha explicat Borjas.

A través d'aquestes noves tarifes, la SGAE busca "una major coherència amb les diferents realitats del sector escènic, especialment, els espais alternatius o d'aforament reduït que compten amb menys recursos de producció". Així mateix, Borjas assenyala que dins de la SGAE i de la mà de la Federació Estatal d'Associacions d'Empresaris de Teatre i Dansa (FAETEDA) "s'han creat diverses plataformes que treballen per demostrar el mal que el 21% d'IVA cultural està provocant en al sector".

stats