MÚSICA
Cultura 03/01/2012

Rumba per als més petits i concerts únics

El 8è cicle de concerts Caprichos de Apolo s'estrena dimecres amb rumba per a nens. Los Manolos obren una programació que inclou Janis Ian, GZA de Wu-Tang Clan, Robin Guthrie i Tinariwen.

Marta Salicrú
2 min
Rumba per als més petits i concerts únics

BARCELONAPer tercer any consecutiu, els Caprichos de Apolo, el cicle de concerts que la Sala Apolo organitza en els primers mesos de l'any, arrenca dimecres amb una proposta per als més petits. Com en les ocasions anteriors, ho fan en col·laboració amb Minimúsica, el cicle de músiques modernes dirigit als infants de la promotora i segell discogràfic independent de Barcelona Sones (Mishima, Manos de Topo). Però si l'any passat la proposta va girar al voltant del swing, amb la Sant Andreu Jazz Band -la big band infantil d'on ha sortit Andrea Motis-, i l'anterior al voltant del flamenc, aquest any els protagonistes seran la rumba i la música de Los Manolos, Pantanito i Calamento.

"Quan ho veus no t'ho creus", afirma Carles Conesa, programador de Caprichos de Apolo. "Els nens viuen els concerts d'una manera molt espontània, ballen sense cap vergonya, pugen a l'escenari, toquen els instruments..." Com en les anteriors edicions, el concert és benèfic. L'entrada és gratuïta, però cal portar-hi una joguina -nova o en bon estat-, que anirà destinada a nens del Raval barceloní.

El concert inaugural és segurament el més popular d'un cicle artísticament arriscat, caracteritzat més per la qualitat que per la capacitat de convocatòria, i que va néixer fa vuit anys "per programar concerts en un període bastant orfe d'oferta de música en directe", explica Conesa. La 8a edició dels Caprichos inclou cinc concerts a la Sala Apolo i tres directes de petit format gratuïts al nou Apolo Diner, entre els quals el de Ferran Palau, d'Anímic, que s'estrena en solitari. Però el gruix de la programació l'acull La [2] de l'Apolo.

Un programa eclèctic

La sala gran acollirà la proposta que reunirà David Tibet, del grup experimental britànic Current 93, amb els també experimentals italians Zu (21 de gener); el directe de The Genius/GZA, líder de la influent formació de hip-hop novaiorquesa Wu-Tang Clan, que recuperarà sencer el seu segon àlbum en solitari del 1995, Liquid swords (25 de gener); el debut a Barcelona de la cantautora nord-americana Janis Ian, molt popular a la dècada dels 70 gràcies a l'èxit At seventeen (31 de gener); la proposta audiovisual dels gallecs Dúo Cobra, un espectacle únic que posarà banda sonora en directe a projeccions de pel·lícules domèstiques dels anys 50 i 60 (10 de febrer), i el concert de la prestigiosa formació tuareg Tinariwen, admirada per Damon Albarn, Chris Martin, U2, Brian Eno i Tom Waits (19 de març).

A La [2] destaquen els concerts de Robin Guthrie (ex-Cocteau Twins) i de Robyn Hitchcock (ex-Soft Boys), la presentació de l'últim disc dels barcelonins Manos de Topo i el programa doble de pop amb el murcià Parade i els catalans Doble Pletina.

stats