Cultura 20/08/2015

El Rototom rectifica davant les acusacions de censura

El públic gaudeix del festival aliè a la polèmica mundial generada per l’actuació de Matisyahu

Salvador Almenar
3 min
01. L’ambient dels concerts del primer dia de festival, dissabte passat. 02. A la zona d’acampada. 03. Matisyahu en una actuació a Moscou.

BenicàssimMentre diaris i telenotícies d’arreu del món informaven de la polèmica sorgida arran de la cancel·lació de l’actuació de l’artista nord-americà Matisyahu al festival Rototom, la majoria dels milers de persones que ahir participaven en la cinquena jornada d’aquesta cita vivien aliens a una disputa política que ha relegat a un segon pla qualsevol informació musical que generi aquest certamen de música reggae, que celebra la 22a edició consolidat a Benicàssim.

L’ambient era de total normalitat, com un dia qualsevol. Desenes de joves carregats amb tendes de campanya i sacs de dormir arribaven fins al recinte de concerts, instal·lat als afores d’aquesta població de la Plana Alta, disposats a gaudir dels tres dies de festival que encara queden per davant. Les motxilles plenes de la beguda i el menjar necessari per autoabastir-se feien presagiar que els pocs que estaven al corrent de la polèmica no tenien cap intenció de renunciar a aquests dies de vacances. Els que ja eren al Rototom des del cap de setmana passat no han alterat els seus plans ni han decidit marxar. No ho van fer quan Matisyahu va caure del cartell ni quan finalment ahir van decidir tornar-lo a incloure. Tampoc era un tema de conversa entre els joves que, com cada dia, després de dormir durant bona part del matí, omplien els autobusos que posa a la seva disposició el festival per anar a la platja.

Molts sí que havien llegit les notícies sobre la cancel·lació del concert del cantant Matthew Paul Miller, conegut artísticament com Matisyahu i un dels caps de cartell de la clausura, però gairebé cap de les persones amb què va parlar l’ARA tenien una opinió formada sobre el tema. Del que no s’havia assabentat gairebé ningú ahir a la tarda era de la decisió de la direcció del Rototom de rectificar la cancel·lació del concert i tornar a convidar l’artista a actuar dissabte, com estava previst inicialment. Si Matisyahu accepta les disculpes i accedeix a cantar al Rototom -ahir encara no s’havia pronunciat sobre l’oferiment-, la seva actuació programada per a les 23.30 hores serà, sens dubte, una de les que aixecarà més expectació d’aquesta edició.

La polèmica va néixer dissabte passat quan l’organització del festival va cancel·lar l’actuació de Matisyahu després de la campanya iniciada pel grup Boicot, Desinversions i Sancions a Israel (BDS) del País Valencià contra el cantant, a qui acusaven de “justificar crims israelians” i “defensar règims d’apartheid i neteja ètnica com l’israelià”. Segons va explicar el Rototom en el comunicat en què va anunciar la cancel·lació de l’actuació, el festival va prendre la decisió després d’intentar, sense èxit, que Matisyahu es pronunciés “clarament contra la guerra i sobre el dret del poble palestí a tenir el seu propi estat”.

Condemna unànime dels governs

La decisió de retirar del cartell el cantant nord-americà va motivar una cascada de reaccions que, de manera quasi unànime, condemnaven el boicot a Matisyahu. El govern valencià, a través de la vicepresidenta Mònica Oltra, va considerar “inacceptable” l’anul·lació del concert i “el tercer grau” a què el festival hauria intentat sotmetre l’artista “per preguntar-li per les seves opinions polítiques”. El govern espanyol va considerar “discriminatòria” la declaració que el Rototom va demanar a l’artista. També la cancelleria israeliana -que va acusar el BDS “d’antisemita”- i altres institucions i partits es van mostrar contraris a la decisió presa pel Rototom. També el Congrés Mundial Jueu havia expressar la seva “indignació” pel cas.

Després de ser acusats de “censors” per anul·lar l’actuació de Matisyahu, la direcció del Rototom va intentar rectificar ahir, va demanar disculpes i va tornar a convidar l’artista a actuar. En un comunicat, van reconèixer la seva “equivocació” en cancel·lar l’actuació i van acusar el BDS del País Valencià de ser els precursors d’una campanya “de boicot i de pressions, amenaces i coaccions” que va fer que el Rototom prengués la decisió de prescindir de Matisyahu perquè “podia alterar greument el normal funcionament del festival”. “S’ha posat en dubte la nostra bona fe i s’ha malinterpretat la nostra actitud”, deia ahir el director, Filippo Giunta, dolgut per ser titllat de “racista”.

El grup Boicot, Desinversions i Sancions a Israel del País Valencià va contestar al vespre amb un comunicat refermant la seva postura i criticant la contractació d’un artista que, segons asseguren, va justificar l’atac de l’exèrcit israelià contra la Flotilla de la Llibertat el 2010, que va acabar amb “l’assassinat de 10 persones que portaven ajuda humanitària a Gaza”. Blanca Casterà, membre del BDS, va explicar a l’ARA que tot i la repulsa a la decisió presa pel Rototom, no promouran cap altra acció per al dia 22 si finalment Matisyahu actua a Benicàssim.

stats