La saturació turística des dels ulls de Toni Gomila

L'actor i dramaturg estrena aquest divendres 'Rostoll cremat' al teatre Principal de Palma

"Una base de la rondalla d'en Joanet de la Gerra, una capa a sobre de Shakespeare, Txèkhov, Ibsen i altres i, després, tota una salsa Gomila-Broggi per acabar-ho de lligar tot". Així definia Toni Gomila el muntatge teatral 'Rostoll cremat', que s'estrena aquesta setmana al teatre Principal de Palma.

Gomila, que fa les funcions d'actor i de dramaturg, en aquest cas compta amb l'ajuda del director català Oriol Broggi, que ha assenyalat que el text parteix d'un tema molt de "ca nostra". "A través de l'humor arriba a reflexions serioses, que és allò que en el teatre funciona millor, quan es combina la comèdia amb la tragèdia", ha comentat Broggi.

La peça reflexiona sobre un tema de tanta actualitat com és el turisme. Parla de la saturació i de com afecta l'entorn. "Nosaltres ho intentam fer des del punt de vista de com ens canvia el caràcter, de com ha canviat la personalitat de la gent que viu a aquesta terra des dels inicis del turisme fins ara", ha explicat Gomila, qui ha definit els temes que intervenen en la proposta: "Els límits, l'ambició, l'estiu i les gallines dels ous d'or. Aquests quatre temes els posam dins la licorera i en feim un còctel".

Gomila ha explicat que començà a treballar en el projecte fa dos anys, quan rebé la proposta del teatre, afirmant que "hem deixat de ser aliens per ser aliats". La peça és una coproducció del Principal i el Festival Grec de Barcelona, i, a banda de aquests dos escenaris, l'obra arribarà a diferents teatres de les Illes. "És una conjunció de molts d'elements, que el Principal funcioni com tu imagines que hauria de funcionar, que els teus espectacles puguin interessar i que gent de la talla d'Oriol i d'aquest elenc d'actors, que és del milloret que hi ha a Europa, hi vulgui participar, tot és un goig".

Gomila ha recordat que aquesta setmana es compleixen set anys de l'estrena del seu gran èxit 'Acorar', que el "va situar en el món més enllà de Mallorca". Ha comentat que ara veu aquella etapa com una altra vida, "una vida que em va donar accés a aquesta" i que nota certa pressió a l'hora d'afrontar aquest nou projecte.

El director del teatre, Carlos Forteza, ha afirmat que Gomila "ha retornat la dignitat a la comèdia mallorquina". Per la seva banda, l'actor ha comentat que a l'illa hi ha dos riscos, un de lingüístic i un altre de tradició. Quant a la part lingüística, Gomila ha assenyalat que "és molt difícil tenir un públic majoritari emprant expressions i la nostra llengua pròpia" i pel que fa a la tradició ha comentat que la comèdia a les Illes té com a referent el costumisme dels anys 80 de Xesc Forteza i que la majoria de públic d'aquest tipus de teatre no s'ha traslladat a les produccions contemporànies. Amb aquesta reflexió, Gomila ha instat a la dignificació tant estètica i artística com d'arrelament social.

EDICIÓ PAPER 15/06/2019

Consultar aquesta edició en PDF