Cultura 04/08/2013

Rosselló-Pòrcel es reivindica

Una quinzena d'escriptors commemora el centenari del poeta al carrer on va néixer

Laia Seró
2 min

Palma"Els clavells s'incendien per imitar-te, quan tu passes per davant". Amb aquest fragment del poema 'Compliment a Mercedes', l'escriptor Sebastià Alzamora iniciava ahir l'homenatge a Bartomeu Rosselló-Pòrcel al Puig de Sant Pere amb motiu del centenari del naixement del poeta palmesà que ha marcat tot el segle XX de les lletres catalanes. Una lectura de versos a l'aire lliure que va esdevenir "un crit de lluita" d'una quinzena d'escriptors que van prendre "la paraula de Rosselló-Pòrcel com a bandera"en resposta a l'oblit institucional que ha patit el poeta. I per començar l'acte, ningú millor que Alzamora. Enguany, i aprofitant l'efemèride, el col·laborador de l'ARA Balears ha publicat Dos amics de vint anys , un llibre sobre l'amistat entre Salvador Espriu i Rosselló-Pòrcel.

Entre els carrers ombrívols del Puig de Sant Pere i a pocs minuts del Consolat de Mar, començava el recital informal en honor de l'estimat poeta mallorquí, mort prematurament de tuberculosi a 24 anys. Tocaven les onze del matí quan els escriptors s'aplegaven davant el portal on va néixer Rosselló-Pòrcel, el número 25 del carrer de Sant Llorenç, ara de lloguer. "És una casa humil, petita i de sostres alts", explicava Alzamora, que va tenir l'oportunitat d'entrar-hi quan un amic de Barcelona, per casualitat, s'hi va instal·lar uns dies mentre visitava l'illa. Entre olor de tabac, els protagonistes sostenien drets els poemaris esgrogueïts que llegirien. Mesclats en companyonia amb el públic assistent, les generacions de poetes s'entrellaçaven. N'hi havia de joves, com la visceral Anna Gual, i de més veterans, com el mallorquí Joan Manresa. La façana de la casa de Rosselló-Pòrcel esdevindria testimoni d'una trobada de col·legues que, amb motiu del centenari del naixement d'un dels seus referents, es reivindicaria per la llengua i la cultura. "Som una trinxera de lluita", va dir el poeta Biel Mesquida.

Entre turistes amb inflables rosa davall el braç que passejaven aliens a la transcendència de la trobada, la poetessa Àngels Carmona va entonar els versos del tercer poema del Quadern de Sonets (1934). "La que era estampa, encís i galanor i moviment ambigu, és plor i crit", narrava -més que recitava- la mallorquina, que va reconèixer que li suposava "tot un repte cercar una altra tonalitat a les paraules que ja va musicar Maria del Mar Bonet" ( Fira encesa és el darrer treball de la cantant que dedica al versador mallorquí).

L'homenatge a Rosselló-Pòrcel ha tancat una setmana en què l'educació i la llengua han ocupat les primeres planes de l'actualitat, i el gremi de les lletres catalanes no n'ha volgut quedar al marge. La lectura de dissabte va convertir-se en "una demostració que allà on no arriben les autoritats, per pura desídia, hi ha d'arribar la ciutadania", va afirmar Sebastià Alzamora fent clara al·lusió a la manca d'actes commemoratius del centenari del poeta mallorquí. "Visca Rosselló-Pòrcel!", va ressonar ahir en diverses ocasions al carrer Sant Llorenç entre els aplaudiments d'assistents i poetes.

stats