Publicitat
Publicitat

HOMENATGE

El Rosselló-Pòrcel més compromès, a l'Espai Mallorca

El nou Espai Mallorca complí ahir vespre un dels compromisos fundacionals

El nou Espai Mallorca complí ahir vespre un dels compromisos fundacionals i inaugurà una exposició d'homenatge a Bartomeu Rosselló-Pòrcel en el centenari del seu naixement: "sobta que s'hagi fet aquí, i no a Palma, però les coses són com són", va dir el poeta i activista cultural responsable de la mostra, Xavier Abraham, en referència a la "passivitat" de les institucions balears davant de l'efemèride. Expert en la figura de l'autor d' Imitació del foc , encetà l'acte reconeixent que l'exposició la mereixien "tant l'amic Rosselló-Pòrcel com l'Espai Mallorca", i que ha ideat una mostra "original i adequada a la mida" de les sales que l'allotgen. Abraham ha penjat de les parets de l'Espai textos del poeta que en mostren el vessant més compromès cívicament i políticament, entre els quals un d'inèdit 'Sota el signe de Goya', que segons documentà en el seu moment el poeta Salvador Espriu s'havia publicat a la revista Mirador , però que segons Abraham "no s'ha pogut trobar".

L'acte comptà també amb la presència de Maria del Mar Bonet, qui es confessà "seduïda per Rosselló-Pòrcel" des que va entrar en contacte amb la poesia del malaguanyat membre de la generació perduda catalana "en la taula d'un amic que ens ha deixat fa poc, Toni Catany".

Bonet explicà que el fotògraf llucmajorer la va convidar a endur-se el llibre i que els textos la van "enlluernar des de la primera plana, un enlluernament que no m'ha deixat mai". La cantant mallorquina, que ha musicat nombrosos poemes de l'homenatjat al llarg de la seva carrera -"gràcies a ella, la poesia de Rosselló-Pòrcel ha travessat fronteres", digué Abraham-, assegurà que, tot i que va escriure pocs versos -l'obra poètica de Rosselló-Pòrcel la componen just tres poemaris-, els poemes són vigents "i van emergint" així com els va rellegint. En va recitar 'Sonet'.

Abans de Bonet, l'escriptor i activista cultural Sebastià Bennasar també reivindicà la figura de l'homenatjat i recità 'Auca', el poema que conté el que es considera el vers més críptic de l'autor "(...) i el Seminari masturba si Virgili les solituds (…)". Després, dues dones d'entre el públic van voler sumar-se a l'homenatge recitant dos poemes més. Una d'elles acabà reivindicant, per tancar l'acte, la lectura d''A Mallorca, durant la guerra civil', la composició que acaba amb els versos més coneguts del poeta: "Tota la meva vida es lliga a tu,/ com en la nit les flames a la fosca", però cap dels assistents no recollí l'envit.

La festa d'ahir reuní al voltant de mig centenar de persones, entre les quals el professor Sebastià Bonet, nebot de Salvador Espriu, i Josep Camprubí, comissari de l'exposició Imitador del foc , un exhaustiu reconeixement a Rosselló-Pòrcel que es pogué veure a La Misericòrdia de Palma entre setembre i octubre.

L'Espai Mallorca té programada De la rosa i de la flama. Bartomeu Rosselló-Pòrcel 1913- 1937 " fins a l'1 de febrer, l'endemà de l'Homenatge Popular al poeta palmesà que promou juntament amb Illencs pel Català i que ja ha assolit gairebé el 60% de l'objectiu de recaptació en l'operació de micromecenatge a través de la plataforma totsuma.cat. Els actes de celebració del centenari del poeta es tancaran amb un altre recital durant les ja clàssiques festes de Sant Antoni a Gràcia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 24/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF