Cultura 24/04/2018

Roses, lletres, somriures i reivindicacions foren els protagonistes d'aquest Sant Jordi

Milers de persones sortiren a celebrar el 23 d'abril

Marina P. De Cabo
4 min
Roses, lletres, somriures i reivindicacions foren els protagonistes d'aquest Sant Jordi

PalmaQue l’inici de setmana caigui en 23 d’abril és garantia de felicitat i esperança. Des de ben prest, gairebé coincidint amb l’alba, els llibreters sortiren al carrer per muntar taules sobre les quals exhibir la selecció de llibres que havien preparat expressament per a Sant Jordi. Erròniament es diu que la cultura no ocupa lloc, però ahir una bona part de la ciutat va ser ocupada per la lletra impresa. Clàssics, narrativa contemporània, novel·les, assajos, llibres infantils, còmics, poemaris, biografies, novetats, llibres de fons, volums en cartoné, obres en rústica, llibres de butxaca: dos globus oculars resulten insuficients per empassar-se tant de paper.

L’ARA Balears no es va voler perdre el dia més bonic de l’any. Enguany, després dels terribles episodis de censura, de les agressions a les llibertats d’expressió que es feren per part d’unes lleis que més que protegir el ciutadà cerquen perpetuar l’engany, la corrupció i la desigualtat social, sortir al carrer i convertir-se en defensor actiu de la cultura es feia més necessari que mai. La paradeta del diari se situà a la plaça de Cort, de Palma. Els que s'acostaven a visitar-la pogueren endur-se l’edició impresa del diari amb l’especial dedicat a Sant Jordi i la rosa artística dissenyada per la menorquina Núria Marquès, a més pogueren gaudir dels actes programats a l’escenari de l'ARA Balears i prendre nota de com és la feina periodística, ja que un bon grapat dels nostres reporters sortiren als carrers per informar en viu i en directe de com es vivia la jornada.

La Rosa de l'ARA Balears present pels carrers de Palma

A la paradeta del diari destacava la lona dissenyada per l’artista urbà i dissenyador Tià Mas Ramis, que mostrava Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, presos polítics per culpa de l’Estat espanyol, cavalcant en sengles corcers i envestint la fera bèstia verda amb dues roses grogues amb el lema “Sant Jordi sempre venç el drac”. Una lectura molt actual de la llegenda.

Imatge del diari ARA Balears d'aquest Sant Jordi

La ciutat començà a omplir-se de lletraferits coincidint amb el festiu cercaviles a càrrec de Los Estupendos Burruños i amb la tradicional visita dels polítics. Intercanviàrem impressions i recomanacions amb Antoni Noguera, Francina Armengol i Silvia Cano, entre d’altres. Una infinitud de persones vinculades al món de la cultura vingué visitar-nos. El músic Albert Vizcaíno, l’escriptora Rosa Planas, Sebastià Perelló, creador de bellesa lèxica, l’enorme Biel Mesquida, defensor de la paraula emocionada, el poeta Pere Perelló Nomdedéu, Emili Sánchez-Rubio, Sebastià Camps i moltes més respectables figures es convertiren en receptores de les nostres preguntes i de la tradicional rosa. Sempre, sempre, la cultura i l’amor vencen el drac de la injustícia, que tot ho crema, que tot ho destrueix.

Roses, lletres, somriures i reivindicacions foren els protagonistes d'aquest Sant Jordi

Per l’escenari de l'ARA Balears desfilaren els glosadors Mateu Xurí i Maribel Servera, que recitaren i improvisaren gloses reivindicatives, tot amb al·lusions al sentiment de pertinença a la terra i manifestant l'oposició al govern totalitari que no vol lliure el ciutadà. El guitarrista manacorí Roger Pistola i la banda Roig ompliren la plaça de música i la contacontes Francesca Vadell defensà el feminisme per als més petits mentre els donava a conèixer dones inspiradores que marcaren la història de la humanitat.

El grup ROIG! actuant a l'escenari ARA Balears

Al llarg del recorregut de paradetes, que s’emmarcà principalment en un perímetre que comprenia els carrers dels Oms, Sant Miquel, la plaça Major, la del Marquès del Palmer i la de Cort, els llibreters eren optimistes respecte a les vendes, i coincidiren en els títols més venuts. Enguany, les dones escriptores s’erigiren en protagonistes, en concret dues veus mallorquines de generacions diferents: Carme Riera, amb la seva novel·la ‘Venjaré la teva mort’ (Ed. 62, 2018), i Llucia Ramis, amb ‘Les possessions’ (Anagrama, 2018), obra guanyadora del III Premi Llibres Anagrama de Novel·la, que acabà per exhaurir-se en gairebé totes les paradetes i llibreries.

Francina Armengol a la paradeta del diari

L’horabaixa, l’Institut d’Estudis Baleàrics dugué a terme un recital de poetes illencs a Can Oleo, futura seu de la conselleria de Cultura. Per a l’ocasió hi reuní un grup de poetes de diferents estils, illes i generacions: Biel Mesquida, Josep Lluís Aguiló, Raquel Gelabert, Pere Gomila, Eva Tur i Antònia Vicens i Carlota Vicenç.

Queia la nit i, de camí cap a casa, no poques persones lluïen, amb semblant satisfet, un llibre sota el braç i una rosa al trau.

stats