UNA VALL PATRIMONI DE LA HUMANITAT
Cultura 14/01/2012

Romànic, tancat per retallades

Les esglésies de la vall de Boí faran temporada: obriran portes quan hi hagi més visitants. La retallada de l'ajut públic ha induït a un ERO, però es compensarà amb més promoció i la pujada de preu de l'entrada.

Albert Lijarcio
3 min
Romànic, tancat per retallades

LLEIDALes esglésies romàniques de la vall de Boí, declarades Patrimoni de la Humanitat, només estaran obertes durant els períodes de més afluència de visitants. Això serà possible, en part, gràcies a un acord amb la Universitat de Lleida (UdL), que enviarà estudiants de Turisme i Història de l'Art a cursar-hi les pràctiques acadèmiques. Durant la resta de l'any, es podrà visitar sempre Sant Climent de Taüll -la més coneguda i on hi ha la rèplica del pantocràtor- i Santa Maria, també a la mateixa localitat, que no es veu afectada, ja que és un temple obert al culte.

La retallada del 40% dels ajuts públics de la Generalitat i la Diputació va posar en una difícil situació econòmica el Consorci del Romànic, que va presentar un expedient de regulació d'ocupació temporal a finals de l'any 2011. Va ser, segons l'alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada, "la millor mesura des del punt de vista del personal, que ha estat acceptada per ells, ja que cap dels 12 treballadors perdrà el lloc de feina". Ahir es va reunir el Consorci (integrat per la Generalitat, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, l'Ajuntament de la Vall de Boí i els bisbats d'Urgell i Lleida) i va aprovar un pressupost de 502.000 euros per al 2012, molt similar al de l'any passat. Això obligarà a mantenir durant els pròxims 12 mesos l'ERO previst, que ja s'ha començat a aplicar des de principis del mes de gener.

Del mig milió de pressupost, només 160.000 euros provenen de les administracions. Més de dos terços del finançament de les esglésies romàniques de la Vall arriben a través de recursos propis com la venda d'entrades, les visites guiades o la venda de marxandatge. Per això, com que l'administració retalla, l'objectiu serà augmentar ingressos. El preu de l'entrada ja ha pujat aquest 2012 entre 0,5 i 1,5 euros, i l'alcalde de la Vall de Boí va proposar la creació d'una fundació per atreure finançament privat, per exemple, en forma de patrocini.

La conselleria i el Consorci asseguren que, tot i el tancament de quatre de les sis esglésies visitables -que seguiran estant obertes al culte, segons el Bisbat-, es cobrirà la demanda d'un 90% o 95% dels turistes. Aquesta mesura, però, suposa un ajustament més restrictiu del previst, que només preveia la reducció d'horaris a la meitat. Ara hi haurà plena obertura de les sis esglésies durant la temporada mitjana o alta: estiu, vacances de Nadal i Setmana Santa, a més dels ponts i alguns festius. Una comissió farà el seguiment de l'adequació d'horaris.

Una altra via per augmentar visitants i, per tant, recursos, serà la signatura d'un conveni de col·laboració amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya per atreure part dels 900.000 visitants del MNAC reforçant la promoció de la Vall, precisament en el lloc que acull les pintures originals de les esglésies. El conseller Ferran Mascarell va descartar que la mesura afecti la declaració de Patrimoni de la Humanitat de la Unesco: "L'important és l'esforç decidit de restauració que s'hi fa".

Entre els afectats per aquesta "racionalització" de l'obertura de les esglésies hi ha el sector de l'hostaleria, la restauració i el comerç. La presidenta de l'Associació Turística de la Vall de Boí, Carme Aixalà, creu que "és un greu perjudici per al sector turístic i per a la gent que hi treballa. És un pas enrere al territori i, a més, molt greu". Alerta que el volum de visitants podria disminuir considerablement a partir de la primavera. El director general del resort esquiable de Boí Taüll, Jordi Sabaté, assegurava que "el romànic és un valor afegit que pot ajudar a decidir el destí dels esquiadors".

stats