Cultura 16/02/2013

Roger Marcet: "Les Drassanes Reials són la Seat de l'època medieval"

S.m.
2 min
Roger Marcet: "Les Drassanes Reials són la Seat  de l'època medieval"

Quines incògnites queden per revelar sobre les Drassanes?

Podem dir que es tracta d'una de les drassanes conservades més importants de la Mediterrània, però com a institució encara es coneix poc, s'ha d'investigar molt més. S'ha de fer molta més recerca documental, sobretot pel que fa als segles XVI i XVII. Esbrinar ben bé els motius que van portar a enderrocar l'anterior edifici del segle XIII i aixecar-ne un de nou a finals del segle XVI.

Per què és tan important?

Les Drassanes Reials són la Seat de l'època medieval. Va ser un gran centre industrial de producció d'embarcacions i a l'època hi havia molta dependència amb la perifèria, on hi havia els seus proveïdors.

De moment ha deixat enllestit l'edifici.

Hem deixat preparat l'escenari que ha d'acollir el nou Museu Marítim del segle XXI. Amb les reformes ha d'aguantar 100 anys més. El projecte executiu del nou museu ja està enllestit, serà interactiu i es dividirà en diferents àmbits autònoms. No serà un discurs cronològic. Ara falta tenir un pressupost.

¿Tant de temps dedicat a les reformes no ha perjudicat el nombre de visitants?

El 2012, amb tan sols un 10% de l'edifici funcionant, vam tenir 357.000 visites. Ara esperem que aquestes visites augmentin.

Quines troballes han estat més sorprenents?

Ningú esperava trobar una grada de construcció d'embarcacions del segle XVI. No n'hi ha cap cas paral·lel al món. També és sorprenent com s'ha conservat la base d'una màquina de perforar canons del segle XVIII. Ha sortit intacta. A vegades les troballes són també qüestió de sort. És sorprenent com s'ha conservat intacta una urna de vidre del segle I. Estava a tan sols 30 centímetres sota terra, però ha sobreviscut a totes les obres.

stats