MÚSICA
Cultura 13/10/2011

Rock clàssic al festival de blues

A punt de fer un quart de segle, el festival de blues més veterà de l'Estat oferirà un cartell que faria les delícies d'un club de motoris-tes nord-americà: Blackfoot, The Yardbirds, Wishbone Ash i Y&T.

Ricard Martín
3 min
Deu dies, cinquanta concerts 01. Un moment de l'actuació d'Oli Brown Band al festival l'any passat. 02. Bars i petites sales de Cerdanyola oferiran actuacions en petit i mitjà format de músics de blues poc coneguts, però de gran qualitat i ofici.

Barcelona.Més que una mostra de concerts de blues, enguany la 24a edició del Festival de Blues de Cerdanyola -degà del gènere a Catalunya i a l'Estat- ben bé es podria anomenar el "festival de rock dur de Cerdanyola". Perquè aquesta vegada l'organització ha reunit un planter de bandes clàssiques de hard-rock, blues guitarrer i psicodèlia que no desentonarien en les cerimònies de nostàlgia massiva que són els concerts de rock clàssic als Estats Units.

Del 13 al 23 d'octubre, per l'escenari principal, el Teatre Ateneu, hi passaran The Yardbirds -una banda britànica, en gran part responsable del trànsit del blues rock al rock dur-, Blackfoot -un brutal exponent de la col·lisió del southern rock amb el heavy metal -, els clàssics del rock simfònic Wishbone Ash i el heavy metal vuitanter de Y&T. Per si no n'hi hagués prou, a aquesta canya guitarrera veterana cal afegir-hi l'actuació -gratis- dels suecs The Brimstone Days, en la més pura ona de power trio estil Cream o Jimi Hendrix.

L'hereu de la nissaga Allman

Curiosament, l'artista internacional més jove del planter, Devon Allman -fill de Gregg Allman dels Allman Brothers-, és qui practica un estil més ortodox de tots: blues rock pantanós i d'esperit funk, molt proper a la banda paterna. Oriol Carbonell, director del festival des de fa onze anys, opina que aquesta direcció guitarrera respon a dues idees: primer, fer un festival "com més obert millor", i sobretot "demostrar que tota la música que escolta la gent jove, el hip-hop, hard-rock, tot això té el seu embrió en el blues".

Un altre motiu per a aquest eclecticisme és la voluntat d'arribar al mig segle de vida. Segons Carbonell, si la cita s'hagués de tancar "en l'esquema del blues purista del delta del Mississipí, la seva supervivència perillaria".

A l'hora de recomanar un únic artista, Carbonell no dubta a citar Devon Allman: "És sang fresca total. No només és el fill de Gregg Allman, és un grandíssim líder de banda, excel·lent guitarrista i cantant". El músic texà -que de fet ja té 39 anys- presentarà l'últim disc que ha gravat amb la banda Honeytribe, Space age blues (2010).

Cent anys de Robert Johnson

Val a dir que les llegendes del rock que presenta el festival disten molt d'estar en el seu millor moment, però Carbonell destaca que "en totes aquestes bandes encara hi ha membres fundadors". I es defensa de qui opini que aquest és un festival que de blues en té poc adduint que, "per poder fer coses, com per exemple programar només les grans veus del blues femení, cal molt poder i encara més pressupost". I que també "els festivals de jazz programen bossa nova , música electrònica o fins i tot rockabilly ".

Ara bé, qui busqui sensacions musicals blueseres ortodoxes en trobarà en la conferència inaugural que demà obrirà el festival al Museu d'Art de Cerdanyola. Sota el nom Des de la cuneta , el guitarrista argentí Hernán Senra oferirà una conferència concert per retre homenatge a la figura de Robert Johnson. Aquest any es compleixen cent anys del naixement d'aquesta mitificada -la llegenda diu que va vendre la seva ànima al diable en un encreuament de camins, a canvi d'esdevenir un guitarrista superdotat- i gegantina figura del blues del Mississipí. També hi haurà afany didàctic en "sessions dirigides a alumnes de secundària de les escoles de Cerdanyola, en què se'ls explicarà què és el blues, amb quins instruments es toca i de quina àrea d'influència geogràfica va sortir".

Mestissatge i barbacoa

El director del festival sobretot en vol destacar la cloenda: el diumenge 23 d'octubre al migdia, amb entrada gratuïta, al Parc del Turonet de Cerdanyola hi tindrà lloc la Barbacoa Blues, una jornada de blues, rock soul i funk amb carn a la brasa que s'ha erigit com el punt de trobada social més popular de la mostra

A les actuacions de Big Yuyu & The Hot Nite Band -una de les formacions de blues més destacades de Mallorca- i el quintet blues amb matisos country A Contra Blues, cal afegir-hi la presència de Very Pomelo i El Puchero del Hortelano. Els primers han esdevingut la sensació catalana de l'any a base d'una vigorosa barreja de rock, psicodèlia, blues i garatge. Els segons practiquen el mestissatge del flamenc amb rock, rumba i funk. Tot plegat, "demostració viva que la música negra és un rosari d'estils", diu Carbonell.

stats