Obituari
Cultura 25/06/2013

Mor Richard Matheson, autor de 'Sóc llegenda'

L'escriptor nord-americà ha mort als 87 anys. A més de novel·les com 'L'increïble home minvant', va escriure nombrosos guions de la sèrie 'La dimensió desconeguda' i el del debut de Steven Spielberg, 'Duel'

Efe
2 min

Los ÁngelesRichard Matheson, autor de clàssics literaris de la ciència-ficció com 'I Am Legend' ('Sóc llegenda', publicada per Laertes el 1988), 'The Shrinking Man' ('L'increïble home minvant') o 'Hell House' ('La casa infernal'), va morir diumenge als 87 anys, segons va revelar la seva filla, Ali Marie Matheson, a través d'un escrit privat. "El meu estimat pare va morir ahir a casa envoltat de persones i coses que estimava. Era divertit, brillant, afectuós, generós, creatiu i el pare més meravellós del món. Et trobo a faltar i t'estimaré sempre. Sé que ara estàs content i amb salut en un lloc meravellós ple d'amor i alegria", va escriure la filla de l'escriptor.

Es desconeixen els motius de la seva mort, però publicacions especialitzades apunten que l'autor feia temps que lluitava contra una greu malaltia. Segons 'The Hollywood Reporter', Matheson va morir a la seva residència de Calabasas (Califòrnia). Conegut per humanitzar trames impossibles i dotar d'un angle científic gran part de les seves premisses més suggeridores, Matheson va ser un imant per a Hollywood. El seu llibre 'Sóc llegenda' es va adaptar a la gran pantalla en tres ocasions, l'última, protagonitzada per Will Smith i dirigida per Francis Lawrence l'any 2007, pel·lícula que va recaptar gairebé 600 milions de dòlars a tot el món. Les versions anteriors van ser 'The Omega Man' (1971), amb Charlton Heston, i 'The Last Man on Earth' (1964), amb Vincent Price.

De 'Duel' a 'La dimensió desconeguda'

Matheson es va encarregar també d'escriure guions per a la televisió i el cinema. Va encarregar-se de 16 episodis de la cèlebre sèrie 'La dimensió desconeguda', i fins i tot d'un de 'Star Trek', així com també del guió de 'Duel' (1971), el debut en el llargmetratge de Steven Spielberg. A finals de la dècada dels cinquanta va començar a treballar en el món de la televisió per a sèries com 'Wanted Dead or Alive', 'Combat!' o 'L'hora d'Alfred Hitchcock'.

L'autor va néixer a Nova Jersey el 1926 i va publicar la primera història de ciència-ficció l'any 1950. La seva carrera va durar més de 50 anys: 'Other Kingdoms' i 'Generations' són les seves últimes novel·les. Matheson va entrar al 'Hall of Fame' de la ciència ficció l'any 2010.

L'autor nord-americà Ray Bradbury, mort fa poc més d'un any, va qualificar Matheson com "un dels escriptors més importants del segle XX", mentre que Stephen King ha dit d'ell que ha estat l'autor que més l'ha influït a l'hora d'escriure.

stats